Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

První povodňový den. Komplikace na Malši a vodní nádrži Husinec, zhoršit se má Lužnice

Během soboty se na jihu Čech začaly naplňovat předpovědi meteorologů. V noci z pátka na sobotu třetí povodňový stupeň přesáhly řeky Malše, Černá, Otava i Blanice. Počet míst se ale během dne zvýšil. V neděli po půlnoci byly na třetím povodňovém stupni řeky na šestnácti místech v kraji.

Kritická situace nastala během dne na vodní nádrži v Husinci, která se přiblížila k hranici své maximální kapacity. Předpokládalo se, že přetok nastane před půlnocí a následná povodňová vlna zasáhne Husinec, Protivín i Vodňany.

„Potvrzuje se, že k tomu přelivu dojde. Dobrá zpráva ale je, že se zdá, že se ty přítoky zpomalují. Takže zatímco jsme měli odpoledne informaci, že by tudy mělo protékat až 80 kubíků vody, tak teď by to mělo být někde kolem 60. Tím pádem ten objem vody tady bude menší,“ okomentoval situaci hejtman Martin Kuba (ODS).

Vodní nádrž Husinec je na hranici svojí kapacity, k přetoku dojde za šest hodin

Vytrvalý déšť pomalu naplňuje ty nejhorší z meteorologických předpovědí. Týká se to zejména vodní nádrže Husinec na toku Blanice. Nádrž, do které nyní přitéká okolo 80 kubíků vody za sekundu, se blíží hranici své maximální kapacity. K přetoku by dle...

Další velké komplikace způsobovala na jihu Čech Malše. Ta se v Roudném u Českých Budějovic z ranních zhruba 250 centimetrů zvedla na přibližně 379 centimetrů (hodnota v neděli v 1:00).

Kvůli predikovanému velkému přítoku do římovské přehrady zvýšili vodohospodáři množství upouštěné vody, aby si vytvořili rezervy a Římov se nedostal na svoji maximální kapacitu. V takovém případě by totiž nedokázal účinně regulovat tok řeky Malše.

„To, co se podařilo, že se odpouštělo v průběhu dne více z těch 40, na 60 a potom 80, nám nakonec umožní, že povodí Vltavy skutečně bude muset ještě navýšit ty odtoky až na nějakých 150, ale zajistí to, že i když bude do Římova přitékat, a teď se ukazuje, že ten objem bude opravdu vysoký až 280 kubíků za vteřinu, tak  dolů poteče jen 150, tak to ochrání České Budějovice, ale i to zabrání tomu, aby se v těch obcích dole nevytvořila taková vlna, jako kdyby ten odtok byl stejný jako přítok,“ dodal.

Během neděle se má podle vodohospodářů zhoršit situace na Lužnici. Kvůli velkému množství srážek by měla podle hejtmana hladina narůstat, a to až na hranici padesátileté vody. To se má týkat zejména Veselí nad Lužnicí.

V neděli ráno bude znovu zasedat povodňová komise, která se bude právě situací na Lužnici zabývat.

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají

Sobota, 14. září 2024, 08:27

Malše v Plavě u Českých Budějovic.
Malše v Plavě u Českých Budějovic.

Komplikace v dopravě

Extrémní počasí komplikovalo také dopravu na jihu Čech. S omezením museli počítat lidé na vozovkách Bavorov – Netolice na Prachaticku, Nišovice – Černětice na Strakonicku, Ličov – Děkanské Skaliny na Českokrumlovsku a Dluhoště – Desky na Českokrumlovsku.

Většinou kvůli popadaným stromům nejezdili vlaky například mezi Včelnou a Velešínem na Českobudějovicku a Chýnovem a Obrataní na Táborsku.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky krimi, povodeň, čhmú, Martin Kuba, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První povodňový den. Komplikace na Malši a vodní nádrži Husinec, zhoršit se má Lužnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.