Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

České Budějovice očekávají během dneška a úterka druhou povodňovou vlnu

, aktualizováno 16. září 2024, 15:07

Povodňová situace v Českých Budějovicích je aktuálně stabilizovaná, během dne se dá ale očekávat, že město zasáhne druhá povodňová vlna. Vltava klesla na první povodňový stupeň, Malše zůstává na třetím. Na jihu Čech očekávají meteorologové intenzivní srážky, a to zejména na Šumavě a v Novohradských horách.

Aktuální situaci ve městě komentovala primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) na pondělním zasedání zastupitelů. „Aktuální situace vypadá tak, že očekáváme druhou povodňovou vlnu během dnešního dne. Vltava v Českých Budějovicích je aktuálně na prvním povodňovém stupni, klesla, ale v průběhu dne má vystoupat znovu na druhý povodňový stupeň. Malše je stále na třetím povodňovém stupni,“ řekla. 

Kvůli aktuální situaci je uzavřený plavecký stadion a také sportoviště na Sokolském ostrově, obě sportovní zařízení zůstanou podle primátorky zavřená až do úterý. Protipovodňová stěna zatím zůstává na svém místě, kritická místa poblíž řek město monitoruje.

Během odpoledne pak město informovalo, že se situace v Českých Budějovicích zlepšila a bude možné odvolat protipovodňová dopravní omezení a odinstalovat část protipovodňové stěny, která omezuje běžné fungování na silnicích a cyklostezkách. „Ty, které provozu nepřekážejí, budou demontovány později,“ uvedla mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Druhý povodňový den: Hasiči evakuovali 24 osob, komplikace začaly na Lužnici a Nežárce

Nedělní povodňová situace se od té sobotní výrazně lišila. Srážky na jhu Čech začaly ustávat a situace na Malši se díky protipovodňovým opatřením na nádrži Římov stabilizovala. Vcelku pozitivně se oproti předpokladům vyvíjela i situace na nádrži...

Situace na jihu Čech se může ještě měnit. Meteorologové totiž aktualizovali výstrahu před vydatným deštěm, který má jihozápad Čech, hlavně Šumavu a Novohradské hory, trápit až do úterý. „V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy a Novohradských hor předpokládáme opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. SPA,“ uvedli meteorologové.

Podle jihočeského hejtmana by už situace neměla být tak vážná jako v předchozích dnech. „Do některých toků se mohou promítnout intenzivní srážky, ale nemělo by to už dosahovat takové úrovně, jako jsme zažili teď poslední dny. Na tocích, které neumíme regulovat, jako je například nahoře Černá nebo Malše v Kaplici, tak tam je možné, že odpoledne nebo večer po těch deštích uvidíme, že ta hladina roste, ale znovu říkám, nemělo by to být do té situace, kterou jste viděli," uvedl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky České Budějovice, povodně, ČHMÚ, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Tomas

Zatím spadla méně než jedna pětina vody co v roce 2002, pokud se nezačnou trhat hráze rybníků, tak by neměly být důvody k panice.

Pondělí, 16. září 2024, 14:43Odpovědět

České Budějovice očekávají během dneška a úterka druhou povodňovou vlnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.