Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Lužnice z Rožmberku začala přetékat bezpečnostním přelivem. Řeky v Budějcích už mají klesat

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku začal dnes dopoledne přetékat bezpečnostním přelivem. Voda se volně rozlévá do krajiny. Bude trvat několik hodin, než se řekou Lužnice dostane do první obce, kterou je Lužnice.

Rožmberkem, který je největším českým rybníkem a patří Rybářství Třeboň, protéká Lužnice. Stoupání hladiny pod rybníkem bude pozvolné. „Dnes by se k nám voda dostat neměla. Spíš to odhadujeme na noc nebo na středu," řekla starostka Tereza Širhalová. Dále po proudu Lužnice se nachází větší město Veselí nad Lužnicí, jehož části za určitých podmínek při velkém stoupání hladiny hrozí evakuace. Dnes dopoledne zasedá povodňová komise města.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je to ale situace, na kterou se kraj připravoval a jsou nastavena všechna možná opatření. „Je to nepříjemná situace tohoto povodí, protože i když už nebude pršet a bude hezky, tak ta voda napršela už před několika dny v Rakousku a v tom větším objemu tudy prostě proteče. Vodohospodáři ale měli šanci, a dělají to podle mého výborně, zadržet tu vodu v rybníkách, a to opravdu pomáhá všem těm městům tak, abychom vyladili přítok té vody a udrželi s v těch protipovodňových opatřeních," komentoval ve svém videu na Facebooku.

Hladiny už budou klesat

Hladiny některých jihočeský řek se v noci z pondělí na úterý opět zvedly. Způsobily to pondělní deště v Novohradských horách, po nichž voda stekla do Malše, která se v Českých Budějovicích vlévá do Vltavy. Podíl na tom mají také srážky na Šumavě, které skončily ve Vltavě a jejich přítocích. Zvýšily se také hladina na Blanici, Malši, Vltavě, Lužnici nebo Nežárce.

Vltava v Českých Budějovicích se na třetí povodňový stupeň dostala před šestou ráno. Před polednem už ale zase klesla na druhý povodňový stupeň. Malše v Roudném je stále na 3. SPA, její hladina ale také pozvolna klesá. Klesat má také průtok pod Husineckou nádrží. Největší problém, pokud nebude pršet, čeká kraj podle hejtmana v okolí Lužnice a Nežárky. Podle Kuby se na tom ale pracuje. „Pořád se snažíme být o nějaký čas před tou povodní dopředu,“ dodal.

Povodně by ale neměly nikde v kraji komplikovat dopravu. Problémy už nehlásí ani energetici. „V jižních Čechách už jsme se s ranními poruchami vypořádali a evidujeme okolo 100 zákazníků s omezením dodávek," komentoval dnes ráno mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák.  

V úterý začnou znovu platit modré zóny. Část protipovodňových bariér zmizí

Během následujících hodin by se měla začít situace v Českých Budějovicích zlepšovat. Město proto zruší dopravní opatření a v úterý ráno začne s demontáží protipovodňových bariér, které brání běžnému provozu. Město o tom informovalo v pondělí...

Během rána začala na některých místech ve městě demontáž protipovodňové stěny. Jde o místa na silnicích a cyklostezkách, která komplikují běžný provoz. Od úterních 20 hodin se začne také znovu kontrolovat parkování v modrých zónách. Stejně tak do běžného provozu vrátí parkovací dům Stromovka. „Od tohoto termínu žádáme řidiče, aby respektovali dopravní značení a nutnost vyparkování z parkovacího domu Stromovka,“ uvedla tisková mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladislav Bleha

Štítky záplavy, správa, voda, Rožmberk, Lužnice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužnice z Rožmberku začala přetékat bezpečnostním přelivem. Řeky v Budějcích už mají klesat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.