Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Není pravda, že lidé bez domova už nemůžou o nic přijít. Nebuďme vůči nim lhostejní, prosí Armáda spásy

Bleskové povodně zasáhly také některé z poboček Armády spásy. Mezinárodní hnutí muselo evakuovat klienty v Opavě, Krnově i Šumperku. Voda zatopila také centra ve Frýdku-Místku, Bohumíně nebo Ostravě. Pomozte nám zachovat služby pro lidi bez domova v zasažených oblastech, prosí zástupci organizace.

Bez informací, pitné vody, potravin a tepla

„Může se zdát, že lidé bez domova již nemohou o nic přijít a povodeň jim nemůže sebrat střechu nad hlavou. Opak je ale pravdou. Celá řada lidí, která využívá sociální služby nejen Armády spásy, je z důvodu omezení nebo zastavení provozu služeb fakticky na ulici," popsal současnou situaci ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Tito lidé často bez jakýchkoliv prostředků zůstávají v lokalitách, kde nefunguje základní sociální síť, zajištění potravin, pitné vody, elektrické energie nebo tepla apod. „Proto je nesmírně důležité, aby služby, které byly dramaticky poškozeny povodní, mohly co nejrychleji opět zahájit své fungování,“ řekl Krupa.

Jak lidem bez domova při přívalových deštích a záplavách pomoci?

Armáda spásy radí, jak lidem v nouzi v těchto dnech skutečně pomoci. Zároveň prosí o jakoukoliv finanční pomoc, která půjde zachování či obnovení služeb v zasažených oblastech. Přispět můžete zde. 

Zachraňte je: Pokud uvidíte člověka bez domova ve špatném zdravotním stavu, nebo ve stavu ohrožení, zavolejte složky integrovaného záchranného systému. 
Informujte je: Lidé bez domova mají ztížený přístup k aktuálním informacím. Vysvětlete lidem v nouzi, co se děje a poraďte jim, kam se mohou obrátit pro pomoc. Informujte je také o dalším vývoji, předpovědi počasí a instrukcích od úřadů.
Odkažte je na další pomoc: Takřka v každém městě najdete služby nabízející pomoc lidem bez domova, stačí pár kliků na internetu a jistě nějakou najdete. Pokud si nevíte rady, můžete nás kontaktovat třeba prostřednictvím našeho Facebooku. 

Zatopené byly obě budovy Centra sociálních služeb a sboru v Opavě. Evakuováni byli imobilní klienti domova Přístav v Šumperku i celé Centrum sociálních služeb v Krnově. Došlo k vyklizení přízemních prostor Domova Přístav ve Frýdku-Místku. V Bohumíně byly zasaženy budovy, ve kterých Armáda spásy poskytuje sociální bydlení. Zatopena byla rovněž budova nízkoprahového centra pro děti a mládež a budova ředitelství v Ostravě. 

„Bedlivě sledujeme povodňovou situaci v okolí našich služeb v dalších městech. Tam, kde je to možné, přizpůsobujeme provoz našich služeb tak, abychom zajistili dostatečné kapacity pro lidi bez domova i za další poskytovatele zasažené povodněmi. Aktuálně řešíme také zástup zaměstnanců, kteří sami byli zasaženi povodněmi, kolegy z jiných měst,“ doplnil Krupa.

Autoři | Foto se svolením Armády spásy

Štítky Česko, Moravskoslezský kraj, povodně, Armáda spásy, pomoc, bezdomovci, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Není pravda, že lidé bez domova už nemůžou o nic přijít. Nebuďme vůči nim lhostejní, prosí Armáda spásy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.