Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Povodně v Plavu způsobily škody za 3,5 milionu korun, nejvíce utrpěla

Obec Plav na Českobudějovicku zatím vyčíslila škody způsobené povodní na obecním majetku na 3,5 milionu korun. Voda z řeky Malše, které teče kolem Plavu, protekla v polovině září středem obce. Zasáhla přes 30 domů, většinou ale hospodářské místnosti a sklepy. V některých vodu ještě odčerpávají, většinou ale vysouší vlhkost ze zdí. Nejvíce jsou poškozená místní hřiště.

„Pro pojišťovnu máme zatím odhad 3,5 milionu korun za škody způsobené vodou. Ale asi to nebude konečná částka, stále nevíme, kolik nás nakonec bude stát odklízení naplavenin, bahna, nánosů, které po obci na různých místech zůstaly, když voda opadla. Průběžně musíme kácet stromy, i dvousetleté, protože jsou na veřejných prostranstvích a půda je silně podmáčená, tak aby nezpůsobily úraz,“ řekla místostarostka Andrea Plechingerová (SNK obce Plav).

Do škod obec zahrnula opravu střechy hostince, na kterou spadl strom. Technologii čističky odpadních vod povodeň nepoškodila, ale odplavila biologický materiál, který se musí doplnit. Musí se zkontrolovat také kanalizace. Prověřit bude potřeba už dříve vybudovaný protipovodňový val v části obce. "Pokud je někde přímo poškozený, tak to opravíme, ale škody způsobené vodou se můžou projevit až po zimě, a tak není vyloučeno, že ho budeme muset vybudovat znova,“ dodala Plechingerová. Největší škody jsou na místních hřištích, hokejbalovém, nohejbalovém a beachvolejbalovém, která jsou uzavřená.

„Nejhůře dopadlo hokejbalové hřiště, kde speciální skládaný povrch voda odnesla, padly mantinely, sloupy po obvodu hřiště jsme museli odřezat, budeme muset prověřit povrch, kde je podkladem beton. Opravu zřejmě budeme muset zadat firmě,“ řekla Plechingerová. Místní mužstvo tak nemůže hrát domácí zápasy.

Voda se dostala do více než 30 objektů. Většinou to zasáhlo hospodářské a technické místnosti, sklepy. „Lidé sdělovali, že chyběly jednotky centimetrů k tomu, aby se voda dostala do obytných částí. Stalo se tak asi u dvou objektů, jeden nahlásil výšku vody do 28 centimetrů,“ řekla Plechingerová. Výši škod na soukromém majetku obec nezná, lidé někde stále čerpají vodu ze sklepů kvůli podzemní vodě a vysouší objekty, protože se voda natáhla do zdí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky záplavy, správa, Plav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně v Plavu způsobily škody za 3,5 milionu korun, nejvíce utrpěla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.