Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Místní akční skupina Střední Povltaví pomáhá rozvíjet milevský region

PR článek

MAS podporuje místní partnerství, obce, školy, podnikatele, pomáhá žadatelům s jejich žádostmi o dotaci a také realizuje své vlastní projekty a různé aktivity zaměřené na rozvoj regionu. Byla založena v roce 2005 a působí na území 26 obcí správního obvodu ORP Milevsko. Je součástí turistické oblasti Toulava. MAS má 29 členů, kteří jsou složeni ze zástupců veřejné správy, neziskových organizací a podnikatelů.

Hlavní činností MAS je realizace strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) pro všestranný rozvoj a obnovu kulturního a přírodního dědictví regionu, což znamená zejména vyhlašování výzev pro žadatele z území. V období 2014–2020 MAS rozdělila žadatelům téměř 60 milionů korun. Podpořeni byli z PRV zemědělští i nezemědělští podnikatelé, z IROPU byla podpořena výstavba chodníků, sociálních bytů a modernizace odborných učeben v ZŠ. V rámci OPZ vzniklo např. Komunitní centrum v Milevsku a byla podpořena Dětská skupina. V období 2021–2027 MAS rozděluje finanční prostředky ve výši cca 38 milionů korun z operačních programů OP TAK, IROP, SZP.  Další činností MAS je realizace projektů zaměřených na sociální oblast z OPZ + v souhrnné předpokládané výši 10 milionů korun. V rámci podpory vzdělávání MAS pomáhala a pomáhá základním a mateřským školám s administrací projektů zjednodušeného vykazování tzv. Šablonami z programů OP VVV a OP JAK. Za dobu realizace těchto projektů MAS pomohla přivést do škol cca 38 milionů korun.

Součástí činnosti MAS je také pořádání seminářů, workshopů, konferencí, infoakcí a exkurzí. Aktivně spolupracuje se Svazkem obcí Milevska. MAS spolupracovala na projektu KLIMAGRÜN se zaměřením na klimatické změny, dále realizovala pěveckou soutěž Oběžná dráha podpořenou Jihočeským krajem. Nezapomíná se ani na turistiku a vznik Stezky z Týna na Onen Svět a z Onoho světa do Týna a na její obnovu.

Další aktivitou MAS je bezplatná pomoc nízkopříjmovým žadatelům při podání žádostí o podporu do Nové zelené úsporám light na zateplení, na fotovoltaický ohřev vody nebo nově na výměnu zdrojů tepla. Doposud bylo proplaceno již 142 žádostí celkem za 12,5 milionů korun.

Od roku 2016 MAS realizuje projekt vzdělávání „Místní akční plány rozvoje vzdělávání ORP Milevsko I až IV“. Jedním z výstupů je kniha pohádek „Krátké pohádky od dětí pro děti“. Autory pohádek byly děti ze ZŠ a ilustrátory děti z MŠ v regionu. Celkové finanční prostředky projektů, které se realizují od roku 2016 do roku 2025, jsou ve výši 18,4 milionů korun. MAS se může pochlubit tím, že jako první v jižních Čechách vysadila štěp Lidické hrušně ve spolupráci s Občanským  spolkem Lidice a s 1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko. V současné době jsou tyto štěpy na území již dva a v plánu je výsadba štěpu třetího.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MAS, Místní akční skupina Střední Povltaví, region, rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní akční skupina Střední Povltaví pomáhá rozvíjet milevský region  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.