Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Ochránci vrátili vodu do rašeliniště v přírodní rezervaci Pod Borkovou

Ochránci vrátili vodu do dříve odvodněného rašeliniště v přírodní rezervaci Pod Borkovou poblíž Přední Výtoně na Českokrumlovsku. Voda se z místa, kde se vyskytují vzácní živočichové, v minulosti ztratila kvůli těžbě rašeliny.

„Hlavním cílem revitalizace bylo to, abychom zahrazením odvodňovacího systému vrátili úroveň podzemní vody k povrchu terénu. Podařilo se nám obnovit rašelinotvorné procesy a nasměrovat sukcesní procesy k funkčnímu mokřadu rašelinného typu. Součástí projektu je i podpora místní populace silně ohroženého tetřívka obecného," uvedl Marek Fügner z ČSOP.

Náklady na obnovu rašeliniště přesáhly 46 milionů korun. Částku pokryla evropská dotace z Operačního programu životního prostředí. Po revitalizaci rašeliniště s rozlohou 44,5 hektaru se na místě zvýšilo množství zadržené vody. Hladina povrchové podzemní vody stoupla o půl metru. Utěsněním odvodňovacího systému se zpomalil průtok přívalových vod, což zmírnilo sucho a povodně.

„Předpokládáme významné zlepšení přírodních podmínek, zejména proto, že dojde ke zvětšení plochy aktivního rašeliniště a celkovému zatraktivnění plochy pro chráněné živočichy," řekl Fügner.

Obnova rašelinišť trvala tři roky. Získala nominaci na cenu v soutěži Adapterra Awards, která oceňuje nejlepší adaptační opatření v ČR. Lokalita leží na území CHKO Šumava. „Vzhledem ke kritickému stavu populace tetřívka obecného doufáme, že se obnovený biotop bude tetřívkovi líbit a zvýší se jeho početnost v území. Provedená opatření tetřívkovi zpřístupnila větší část původně dřevinami silně zarostlého území, zlepšila se atraktivita území pro tok i potravní nabídka," uvedla Pavlína Hakrová ze Správy šumavského národního parku.

Okolí lipenské přehrady, kde se rašeliniště nachází, patří mezi turisticky nejatraktivnější místa na jihu Čech. „Návštěvníci zde vedle řady památek, rozvinuté infrastruktury, jako jsou například cyklostezky, oceňují také jedinečné přírodní krásy. Každý turista, který sem zavítá, si najde to svoje. Máme zde řadu přírodních památek a evropsky významných lokalit. Chceme se na tento fenomén v rámci propagace oblasti ještě více zaměřit,“ uvedl Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Pavla Pechouška

Štítky ČR, příroda, Jihočeský, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci vrátili vodu do rašeliniště v přírodní rezervaci Pod Borkovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.