Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Akce Den architektury se v Jihočeském kraji uskuteční v deseti městech

Lidé na jihu Čech si díky celorepublikové akci Den architektury prohlédnou zapomenutá a běžně nepřístupná místa i mimořádné stavby v deseti městech od pátku 27. září do čtvrtka 3. října. Exkurze doprovodí výklad odborníků. V některých městech budou promítat filmy s architektonickou tematikou. Letošním festivalovým mottem je Proces proměny, který mimo jiné odkazuje na 100. výročí úmrtí Franze Kafky. Festival tak na řadě míst zacílí na místa s kafkovskou atmosférou nebo spojená s literaturou.

„Program bude volně vycházet z kafkovské nálady a objevovat místa a architekturu podivnou, nezvyklou, absurdní, stísněnou, snovou, byrokratickou nebo groteskní. Architekturu, která je často zapomenutá nebo přehlížená. Ukážeme ale také domy, které souvisí s literaturou, například sídla nakladatelství nebo tiskáren, nebo technické servisní stavby, jako jsou trafostanice, telefonní ústředny, výdechy z tunelů, vodárenské věže, větráky a kolektory i málo známá výtvarná díla ve veřejném prostoru,“ řekla Marcela Steinbachová, ředitelka festivalu a zakladatelka spolku Kruh.

Nejvíce akcí na jihu Čech čeká návštěvníky v Jindřichově Hradci. Komentovaná prohlídka zámku představí různé architektonické slohy, lidé navštíví běžně nepřístupné části Staré radnice, prohlédnou si budovy bývalé Okresní nemocenské pokladny nebo areál Špitálských kasáren. Další z akcí nabídne pohled do zákulisí vývoje kulturního domu Střelnice a pozve na komentovanou prohlídku empírové Landfrasovy vily a její zahrady. Během festivalu městský architekt Lukáš Soukup představí plány rekonstrukce historického domu v Nežárecké ulici.

Ve Strakonicích festival pozve například do částečně zrekonstruovaného objektu bývalé textilní továrny Fezko, která se mění na kulturní prostor. Lidé si prohlédnou technické zázemí místní teplárny, kde se také uskuteční Pecha Kucha Night, která nabídne prezentace od různých tvůrců a odborníků. Otevřená bude pro zájemce Knihodělna na zámku, kde jsou funkční knihařské stroje.

V Českých Budějovicích se budou věnovat historii, současnosti a budoucnosti kasáren Jana Žižky z Trocnova. Kromě historie modernistické budovy Jihočeské vědecké knihovny se zaměří na její nynější dostavbu.

Další akce se konají v Českém Krumlově, Slavonicích, Týně nad Vltavou, Velešíně, Vimperku, Volyni a v Táboře. Zároveň se Dnem architektury se koná jeho sesterský festival Film a architektura, který lze navštívit od 26. září do 1. října, jak uvádí program.

Loni festival podle pořadatelů nabídl přes 500 akcí ve více než stovce měst v Česku i na Slovensku a přilákal na 35 000 návštěvníků.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Soukup

Štítky památky, architektura, zábava, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Den architektury se v Jihočeském kraji uskuteční v deseti městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.