Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Dvě třetiny obyvatel Národního parku Šumava vnímají podle průzkumu pozitivně místní turismus

Téměř 80 procent obyvatel Národního parku (NP) Šumava si myslí, že ochrana přírody v rezervaci má pozitivní přínosy pro region. Zároveň dvě třetiny uvedly, že podstatný je na Šumavě turismus. Nespokojených obyvatel obcí v NP Šumava je 18 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury PPM Factum pro ministerstvo životního prostředí. Zástupci ministerstva dnes výsledky průzkumu představili novinářům.

Naprostá většina šumavských obyvatel je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) s národním parkem spokojená. „Průzkum ukázal, že s národním parkem na Šumavě je spokojených třikrát více lidí než těch nespokojených. Zároveň tři čtvrtiny dotázaných se považují za ochránce přírody," uvedl. U mladých lidí je podle něj i silná podpora parku a jeho správy a dobrá informovanost. „Potvrzuje se, že Češi považují svoji přírodu za důležité bohatství, a že to učí i své dětí," řekl ministr.

Kladnější vztah k národnímu parku mají lidé, kteří do něj chodí pravidelně a zajímají se o dění v něm. Agentura se v průzkumu ptala také na to, zda do NP Šumava patří volně žijící vlci. Souhlasně odpovědělo 61 procent dotázaných, zároveň by ale jejich počet nezvyšovali. Vlky v národním parku nechtějí častěji ženy, nejstarší generace a obyvatelé se základním vzděláním. Častěji jsou proti vlkům také lidé, kteří se o dění v národním parku příliš nezajímají a mají k němu negativnější postoj.

„Jedná se již o třetí průzkum mínění trvale žijících obyvatel v národních parcích. Již v minulosti jsme zadali průzkumy zaměřené na mínění obyvatel v Krkonošském národním parku a NP České Švýcarsko. Potvrzuje se, že místní vnímají hodnotu národního parku, jak environmentální, tak ekonomickou i společenskou. Jsme za to rádi a míním, že je dobré podobné průzkumu v průběhu času provádět," řekl Hladík.

Pozitivní vliv na místní region má podle průzkumu nejvíce místní samospráva, což si myslí 78 procent obyvatel, na druhém místě s 68 procenty jsou místní podnikatelé a Správa NP se umístila na třetím místě, jejíž pozitivní přínos vnímá 62 procent lidí.

Průzkum byl zpracován na základě reprezentativního vzorku 520 obyvatel z vybraných 22 obcí, které leží v NP Šumava.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky rezervace, turistika, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě třetiny obyvatel Národního parku Šumava vnímají podle průzkumu pozitivně místní turismus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.