Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jihočeské lesy jsou poseté hřiby a houbaři mají pré. Po krátké návštěvě lesa jich domů přinesou i víc než sto

Jihočeští houbaři se radují, po vydatných deštích jsou místní lesy a louky plné hřibů, bedel i pýchavek. Houbaři proto vzali lesy útokem a chlubí se bohatými úlovky. Nejúrodnější lesy jsou nyní na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku. Naopak nejhorší podmínky pro růst hub jsou na Prachaticku a Českokrumlovsku.

„V lese jsem se zastavil jen cestou z práce. Přestože už bylo pološero, přivezl jsem domů stovku hřibů,“ radoval se Oldřich Šlapák, který houby sbíral na Písecku.

Uvedl také, že jeho známí z Blatenska si několik dní před ním přinesli domů dokonce 250 hřibů. „Tolik hřibů jsem v životě neviděl. Všichni teď sedí doma, krájí plátky na sušení a vaří houbové omáčky a smaženice,“ uvedl.

Na současný výskyt hub upozornil i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který vydal aktualizovanou mapu s jejich možným zvýšeným výskytem. Jižní Čechy z ní vycházejí jako jedna z nejúrodnějších oblastí. Výskyt hub je nejhustší na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku. Situace ale není vůbec špatná ani na Písecku a Strakonicku. Oblastmi s nízkým výskytem hub jsou pak Českokrumlovsko a Prachaticko.

„Jen jsem se šla projít po lese a hned jsem si domů přinesla šest krásných hříbků. Žádný z nich nebyl ani červivý. Všude kolem rostly také obrovské bedly, ty jsem ale nesbírala,“ popsala Monika Uhrová.

Základem výpočtu pro vznik „houbové mapy“ je dle ČHMÚ informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní. ČHMÚ zpracovává také informace od odborníků z České mykologické společnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Monika Uhrová, Oldřich Šlapák

Štítky houby, jižní čechy, houbaři, ČHMU, mapa, sběr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské lesy jsou poseté hřiby a houbaři mají pré. Po krátké návštěvě lesa jich domů přinesou i víc než sto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.