Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Vědci vytvořili digitální podobu tváře Jana Žižky, podkladem jim byla jeho lebka

Odborníci vytvořili pravděpodobný obličej Jana Žižky. Př výzkumu části lebky, která je pokládána za autentický ostatek vojevůdce, využili forenzní vědecký postup nazývaný strukturální aproximace. Tuto metodu již dříve vědci použili pro sestavení tváře tří olomouckých Přemyslovců.

11. října 2024 to bude přesně 600 let od okamžiku, kdy zemřel Jan Žižka z Trocnova. Již před deseti lety byla vytvořena přesná digitální kopie tzv. čáslavské kalvy, tedy části lebky, která je pokládána za autentický ostatek slavného vojevůdce. Tento digitální model letos posloužil mezinárodnímu týmu expertů k provedení vědecké aproximace obličeje šest století mrtvé historické osobnosti.

Výsledné obrazy tváře Jana Žižky vědci prezentují ve dvou variantách. V prvním případě jde o plně objektivní vyobrazení bez drobných obličejových detailů, o kterých vědci nic neví. Proto je obraz jen v šedém provedení, se zavřenýma očima a bez vlasů i vousů.

Strukturální aproximace dnes pomáhá živým pacientům na operačních sálech nemocnic po celém světě.

„Druhý obraz ukazuje plnohodnotný obličej v barvě, doplněný o řadu spekulativních detailů, jako je barva očí, vlasů a kůže, účes apod. Tato poslední etapa rekonstrukce obličejů je již z velké části uměleckým vkladem. Ani z písemných pramenů o nich nemáme žádné informace, vzešli z mezioborové diskuse antropologů, archeologů a historiků,“ řekl Jiří Šindelář, geoinformatik z nestátní neziskové výzkumné organizace Naše historie, která výzkum vedla.

Na výzkumu se dále podíleli Cicero da Costa Moraes, 3D designer, ARC team Brazil, Matěj Šindelář, specialista na 3D fotogrammetrii z organizace Naše historie, archeoložka Zuzana Thomová z Jihočeského muzea, ředitel husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka, brazilský chirurg Thiago Beaini a italský antropolog Francesco Maria Galassi. Žižkovu tvář vytvořili během 14 dnů, v pátek 11. října je 600 let od jeho úmrtí.

Tento tým využil digitální model celé Žižkovy lebky, který vznikl v roce 2014 na základě části lebky. Tu objevili v roce 1910 při rekonstrukci kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi.

Na výzkumu se podílel mezoinárodní tým vědců.

Metoda strukturální aproximace je postup forenzní rekonstrukce podle lebky, vznikla při studiu a pokusu o přiblížení tváře sv. Ludmily. Je založena na statistické analýze tomografických skenů živých lidí a digitálních modelů lebek z archeologických výzkumů po celém světě.

Metodu strukturální aproximace publikovali vědci v roce 2022 v odborných časopisech a následně zaujala mnoho odborníků z cela odlišných oborů. Metrické závislosti v obličejové části lidské lebky a také mezi kostí a měkkými tkáněmi člověka, definované právě strukturální aproximací, dnes využívají specialisté v kriminalistice i v medicíně. To, co bylo definováno při studiu kostí sv. Ludmily, tzv. olomouckých Přemyslovců a nyní i Jana Žižky dnes pomáhá živým pacientům na operačních sálech nemocnic po celém světě.

„Pak se nám začali ozývat lékaři a chirurgové s tím, zda by to nešlo využít v lékařství, třeba u lidí po nehodách, kteří přišli o kus lebky. A dnes je publikováno mnoho případů, kdy lékaři po celém světě provedli konkrétní operace lidí, při kterých díky těmto postupům vyprojektovali speciální protetika, tedy náhrady,“ dodal Šindelář. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Jihočeského muzea

Štítky ČR, archeologie, Jan Žižka, Jihočeský kraj, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci vytvořili digitální podobu tváře Jana Žižky, podkladem jim byla jeho lebka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.