Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kdysi stál v čele laboratoře Budějovického Budvaru. Dnes Jan Krátký pomáhá návštěvníkům pochopit kouzlo výroby piva

PR článek

Jan Krátký se v pivovarnictví pohybuje celý život. Jeho podstatnou část strávil v Budějovickém Budvaru, kde působil jako vedoucí laboratoře. Dnes je už více než 15 let v důchodu, to mu ale nebrání v tom, aby své poznatky o pivu předával dál. Jako jeden z průvodců v návštěvnickém centru národním pivovaru ukazuje s chutí návštěvníkům to, čemu rozumí jako málokdo – jak se vaří poctivé české pivo.

Přiblížil byste, co obnáší práce průvodce v Budějovickém Budvaru?
Je to velmi pestrá práce, každý návštěvník je originál. Jezdí k nám lidé z celého světa, proto musíme být dostatečně jazykově vybaveni. Já vedu prohlídky v angličtině, němčině a ruštině. Je potřeba, abychom byli pohotoví a uměli reagovat na nenadálé situace či dotazy, které jsou často velmi podrobné. Mně v tomto ohledu hodně pomáhá má celoživotní zkušenost s pivovarnictvím. Obor jsme vystudoval a značnou část života jsem pracoval v Budvaru jako vedoucí laboratoře. Dokážu díky tomu zodpovědět i dotazy, které jdou velmi do hloubky.

Na co se vás lidé nejčastěji ptají?
Nedá se to konkretizovat, dotazy a zájmy návštěvníků jsou různé, záleží na složení skupiny. Některé zaujme hned na začátku prohlídky zdroj vody, s jinými skupinami se více zastavíme třeba na varně nebo u naší malinkaté chmelnice. Všechny ale ohromí návštěva našeho jedinečného ležáckého sklepa s ochutnávkou piva přímo z ležáckých tanků. Spousta návštěvníků je ve sklepě překvapena nízkou teplotou, která je celoročně stabilně kolem 2 stupňů. Přirozeně je zajímají technické věci kolem chlazení, materiálu tanků a podobně. Ptají se opravdu na všechno.

Kolik exkurzí za den zvládnete provést?
Nejčastěji 2-4. Ideální je ale menší počet, protože pak je člověk stále čerstvý a schopen podat stoprocentní výkon. Nezdá se to, ale je náročné celou dobu mluvit a být neustále ve střehu a připraven poskytnout uspokojující odpovědi na zvídavé otázky, které jsou navíc často kladeny turisty s těžko srozumitelným přízvukem. Máme ale sehraný tým skvělých průvodců, s nimiž se hezky doplňujeme a každý z nás svým exkurzím dává něco jedinečného, něco ze sebe.

V Budvaru návštěvníkům ukazujete kompletní proces výroby piva a vše vidí na vlastní oči. Jaká část je zajímá nejvíc?
Ano, v tom jsme opravdu výjimeční. Oproti jiným pivovarům procházíme opravdu skrz reálný provoz. Návštěvníci u nás vidí výrobu piva v přímém přenosu, od první kapky z artézské studny až po plnění lahví.

Jan Krátký se v pivovarnictví pohybuje celý život.

Na co se mohou lidé na exkurzi těšit?
Prohlídkovou trasu začínáme v nedávno otevřené historické expozici, kde návštěvníky seznámíme s nejzásadnějšími milníky v historii pivovaru i vaření piva v našem městě. Uvidí zde například historický vůz, kterým se kdysi rozváželo pivo, tehdy ještě v dřevěných sudech. Poté zamíříme ke zdroji vody, na varnu, do ležáckého sklepa, a nakonec do stáčírny lahví. Jak jsem říkal, každá skupina se zajímá o něco více, o něco méně, ale bezesporu všichni jsou nadšení z ochutnávky nefiltrovaného ležáku přímo z našich ležáckých tanků. K ochutnání je Budewiser Budvar Original i Budvar 33.

Budějovický Budvar je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v regionu, ročně sem zavítá až 50 tisíc návštěvníků. V čem podle vás spočívá kouzlo pivovaru?
Ano, je to tak. Budvar je ve světě opravdu známým a uznávaným pivovarem, proto ho všichni chtějí alespoň jednou navštívit. Dalším důvodem je podle mě i to, že u nás lidé vidí reálnou výrobu, nejsme žádné muzeum. Procházíme fungujícím provozem a všemi jeho nejdůležitějšími částmi, což je pro člověka, který zná pivo jen jako hotový produkt ve sklenici nebo plechovce, zajímavá a často velmi překvapující podívaná. My Češi jsme sice národ pivařů, ale mnoho z nás o pivu mnoho informací neví. A mně těší, že mohu lidi do vaření piva zasvětit a pomoci jim pochopit kouzlo jeho výroby.

Co vás osobně na práci průvodce v národním pivovaru baví?
Těší mě, že mohu pomoci šířit dobré jméno nejen Budvaru, ale i poctivého českého piva. Baví mě různorodost práce, žádná prohlídka není stejná. Padají jiné dotazy, lidi zajímají jiné věci. Návštěvníci za námi mnohdy váží dlouhou cestu a je hezké vidět, že je to u nás baví a odnášejí si domů hezký zážitek. A samozřejmě spoustu užitečných vědomostí o vaření piva!

Návštěvníkům ukazuje to, čemu rozumí jako málokdo – jak se vaří poctivé české pivo.

Vy sám se u piva pohybujete prakticky celý život. Vzpomenete si, kdy vás pivovarnictví poprvé oslovilo?
Ano, bylo to ještě na gymnáziu v roce 1962, kdy k nám do třídy přišel a měl přednášku jistý pivovarnický odborník a jeho prezentace mě a mého spolužáka Honzu Šavla tak zaujala, že jsme se po maturitě rozhodli přihlásit se na Vysokou školu chemicko-technologickou, obor kvasné chemie a biotechnologie. Od té doby je pivo součástí mého života. Jeden můj kamarád vždycky říkal – Honzo, ty máš práci, kterou ti všichni závidí. A to vystihl naprosto přesně (smích).

A na závěr nemůžeme vynechat jednu otázku. Jakým pivem nejraději zakončíte náročný den v pivovaru?
Mým nejoblíbenějším pivem je náš kroužkovaný ležák, ale rád ochutnám i jiná piva. Třeba ta z minipivovarů, s nimiž Budějovický Budvar pravidelně spolupracuje.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Budějovický Budvar, Jan Krátký, pivo, pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdysi stál v čele laboratoře Budějovického Budvaru. Dnes Jan Krátký pomáhá návštěvníkům pochopit kouzlo výroby piva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.