Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Povodně způsobily v Lužnici škody na obecním majetku za více než tři miliony korun

Zářijové povodně způsobily v obci Lužnice na Jindřichohradecku škody na obecním majetku za více než tři miliony korun. Částka představuje zhruba třetinu výdajů, které má obec v ročním rozpočtu. Voda z řeky Lužnice i rybníku Rožmberk poškodila nejvíce silnice a vodohospodářský majetek. Novinářům to řekla starostka Lužnice Tereza Širhalová (Lužnice II).

"Příjmy v rozpočtu se u nás pohybují kolem deseti milionů korun. Na stejné úrovni jsou i výdaje. Takže škody, které nám způsobila voda, jsou na naše poměry skutečně vysoké," uvedla starostka.

Lužnice je první obec, která leží pod rybníkem Rožmberk. Jeho hladina kvůli povodním přetekla bezpečnostním přelivem a držela se v lagunách v krajině. V obci Lužnici se dostala přibližně do deseti domů a 15 rekreačních objektů. "Stála tam dva až tři dny a způsobila majitelům také škody," uvedla Širhalová. Lužnice věří, že se jí podaří získat nějaké peníze od kraje nebo od státu. "Moc nás ale potěšilo, že nám posílají finanční dary i jiné obce. Jedná se o peníze, které nám velmi pomohou. Vážíme si toho," řekla starostka.

Kvůli povodním nemohou někteří lidé v Lužnici stále používat studny. Dostala se do nich voda se sedimentem z rozvodněné řeky nebo rybníka. "Proto jim dodáváme pitnou vodu z cisteren," uvedla Širhalová.

Zářijové povodně způsobily v Jihočeském kraji škody za 359 milionů korun. Největší podíl připadá na obce. Jejich škody tvoří více než 240 milionů korun. Vyplývá to z aktuálního souhrnu. Konečná částka se však může ještě mírně navýšit. Povodně způsobily škody desítkám obcí a dalších subjektů.

Po silných deštích v polovině září se zvýšila hladina několika řek na jihu Čech. Na řadě míst toky dosáhly nejvyššího povodňového stupně. Naplnily se kvůli tomu husinecká přehrada a rybník Rožmberk, z nichž musela voda odtékat bezpečnostními přelivy. Povodně zasáhly domy například v Benešově nad Černou na Českokrumlovsku, Plavu na Českobudějovicku nebo v Lužnici na Jindřichohradecku.

Škody zatím oznámilo 98 obcí v celkové hodnotě 240 milionů korun. Dále pak voda poničila majetek jiným subjektům. Mezi ně patří například Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Povodí Vltavy, Rybářství Třeboň nebo E.GD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Bleha

Štítky ČR, záplavy, správa, obce, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně způsobily v Lužnici škody na obecním majetku za více než tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.