Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Vznik rodinných domovů provázejí silné emoce i obavy. Sousedé se bojí hluku, nepořádku a poničení majetku

V Jihočeském kraji nyní vzniká sedm tzv. rodinných domovů. Ty mají pro děti z dětských domovů vytvořit podmínky připomínající domácí prostředí a lépe je připravit na vstup do běžného života. Projekt určený pro šestičlenné komunity však doprovází vlna nejistoty a nevole mezi potenciálními sousedy. Ti se obávají zejména ztráty klidu a pohodlí či narušení zaběhnutých režimů.

Strach o majetek i ztrátu klidu

Kdo bude chodit na schůze SVJ? Kdo všechno bude mít klíče od hlavního vchodu? Co když budou děti hlučné a poničí společný majetek? S kým budeme řešit případné problémy? To jsou jen některé z otázek, které nyní trápí obyvatele bytového domu v písecké Čechově ulici, kde má rodinný domov vzniknout.

„My se o dům staráme a chceme mít jistotu, že oni to budou dělat taky. Investovali jsme do toho náš čas i peníze a nechceme, aby nám to tady někdo ničil nebo čmáral po zdech a výtahu,“ obával se jeden ze současných nájemníků.

V Písku vznikají dva rodinné domovy. Jeden bude v řadovém domě v Otavské ulici a druhý v bytě v Čechově ulici. „Bude zde žít šest dětí s tetou a strejdou. Děti budou chodit do místních škol, zapojovat se do kroužků a stanou se přirozenou součástí místní komunity," uvedla ředitelka Dětského domova Písek Vendula Tůmová.

Na děti v rodinném domově budou dohlížet vychovatelky z dětského domova. Budou se tam střídat, aby zajistily dohled 24 hodin denně. „Zkušenosti z podobných projektů ukazují, že tento model péče významně přispívá k lepší přípravě dětí na samostatný život," řekla Tůmová. Komunitní bydlení pro děti z dětských domovů už nějakou dobu funguje například ve Skalách u Protivína na Písecku.

Proti domovu sepsali i petici 

Proti záměru vybudovat rodinný domov v písecké Otavské ulici se v minulosti postavili někteří místní obyvatelé. „Sepsali i petici, že je tam nechtějí. Asi si neuvědomují, že se jedná o děti, které z různých důvodů ztratily svůj domov nebo rodiče a za svůj těžký osud nemohou," uvedla Šímová.

Podle Kristýny Jůzové Kotalové z nadace J&T, která projekt pomáhá realizovat, jsou takovéto reakce místních poměrně běžné. Okolo dětských domovů totiž panuje řada předsudků, které je často potřeba rozptýlit. „Dětské domovy jsou spojené se stigmatem toho, že tam jsou umístěné děti, které jsou problémové a mají problémové rodiče. Pravda je ale taková, že ty děti již nyní běžně dochází do škol, do kroužků, do sportovních klubů a na hřišti se scházejí s kamarády. Toho, že se jedná o děti z dětského domova, si nikdo nevšimne,“ vysvětlila.

Jůzová Kotalová také doplnila, co je hlavní přidanou hodnotou, kterou může rodinný domov dětem oproti standardní péči dětských domovů nabídnout. „Ve velkých domovech není možné se dětem věnovat individuálně. Také tam vládne určitý režim, který dětem neumožňuje zapojit se do běžných aktivit tak, jak by to dělaly doma. Kvůli hygienickým pravidlům si nemohou vyzkoušet například pomáhání v kuchyni či praní prádla. Díky životu v menší skupině se tak děti učí samostatnosti, navzájem se o sebe postarat a pomáhat si,“ popsala Jůzová Kotalová s tím, že režim rodinných domovů nejvíce připomíná fungování pěstounských rodin.

Přidanou hodnotou pro všechny sousedy je podle ní to, že děti budou pod stálou kontrolou pracovníků dětského domova. Ti za ně budou odpovídat a zároveň se sami zodpovídají svému zaměstnavateli. „Jakmile se bude řešit s dětmi třeba to, že někde zlobily nebo rámusily na chodbě, sousedé budou mít možnost vše řešit s personálem, který se tou věcí vždy bude zabývat a nikdy je neodbyde," ujistila.

V dětských domovech žije okolo 250 dětí

V jihočeských dětských domovech nyní žije přibližně 250 dětí. Část z nich by se mohla v budoucnosti přesunout do šestičlenných komunit v takzvaných rodinných domovech. Komunitní bydlení využijí čtyři dětské domovy v kraji.

„Kraj koupil sedm nemovitostí, v nichž zázemí pro nové rodinné domovy vznikne. Jedná se o projekt ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), kde lze žádat o finanční podporu pro tyto účely," uvedla Hana Šímová z jihočeského krajského úřadu.

Kraj může na nákup a modernizaci nemovitostí získat od ministerstva až 12 milionů korun. Záměrem je, aby děti z dětských domovů vyrůstaly v menších kolektivech a v simulovaném rodinném prostředí. „Podmínkou je, že děti v komunitním bydlení nesmí být ve stejném věku. Měly by zastupovat skupiny od nejmenších až po ty větší," uvedla Šímová.

Na jihu Čech chtějí projekt využít dětské domovy v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku, Horní Plané na Českokrumlovsku, Radeníně na Táborsku a v Písku. Jihočeský kraj proto koupil sedm nemovitostí, které postupně upravuje, aby vyhovovaly daným podmínkám. „Musíme to předfinancovat ze svých peněz a pokud bude vše splňovat kritéria, proplatí nám MPSV dotaci," řekla Šímová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Droppa

Štítky Písek, dětský domov, rodinný domov, sousedi, odpor, petice, děti, obavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznik rodinných domovů provázejí silné emoce i obavy. Sousedé se bojí hluku, nepořádku a poničení majetku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.