Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Architektonická studie na nový bazén v Krumlově bude hotová v lednu 2025

Architektonickou studii nového aquacentra a venkovního koupaliště v Českém Krumlově zpracuje sdružení firem VMS projekt a Relaxsolution. Cena je 2,1 milionu korun a studie má být hotová v lednu 2025. Poté radnice rozhodne, jestli zadá vypracovat projekt a stavbu, nebo to udělá jeden dodavatel v režimu Design and Build. Při tvorbě studie budou vycházet ze studie proveditelnosti na nový bazén z roku 2018. Původní plavecký bazén shořel při požáru letos 7. a 8 září.

„Jednou z možností je projektovat i stavět ve vlastní režii. Druhou možností je zadání design and build, kdy dodavatel realizuje projektovou dokumentaci i realizaci stavby v jedné zakázce. Druhá možnost je časově rychlejší, je ale náročnější na zadání celého projektu," uvedl místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Vypracování celé projektové dokumentace včetně příslušných povolení bude podle něj trvat okolo jednoho roku a vlastní stavba kolem roku a půl.

Architektonická studie je prvním stupněm projektové dokumentace, ve které se určí základní umístění projektu a celková podoba a dispozice stavby. „V další fázi proběhne buď výběrové řízení na dodavatele jen projektové dokumentace, nebo výběr dodavatele v režimu Design and Build," dodal Toman.

Kompletní projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení a případný výběr dodavatele v režimu Design and Build chce město stihnout přibližně do poloviny roku 2026. Samotná výstavba by trvala do konce roku 2027 a příprava a zahájení provozu do poloviny roku 2028. „Pokud tedy půjde vše ideálně, měli bychom otevřeno přibližně v polovině roku 2028," uvedl Toman.

Investice do nového aquacentra se podle odhadu pohybuje okolo 500 milionů korun. Město bude hledat finance z více zdrojů, včetně dotací od Národní sportovní agentury.

Původní bazén byl otevřen v roce 1992. Roční návštěvnost byla přibližně 75 000 lidí. Školy, školky a kurzy v současnosti jezdí na výcvik plavání do Větřní a Frymburku, od jara i do Lipna nad Vltavou.

Původní plavecký bazén shořel za dva dny, 7. a 8 září. Podle policie třiapadesátiletý zaměstnanec společnosti, která měla na starost provoz plaveckého stadionu, zřejmě nešťastně manipuloval s ohněm při likvidaci vosího hnízda, a způsobil tak požár střechy. Oheň prohořel střechou dovnitř, zasáhl interiér bazénu, tedy i prostor pro plavání, a nosné konstrukce. Kus střechy se propadl do bazénu. Hasiči museli rozbít skleněnou stěnu z oken. Oheň také zasáhl vnější dřevěné obložení. Na místě zasahovalo 22 hasičských jednotek. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř a povolali dron kvůli zjišťování ohnisek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky stavby, správa, rekreace, bazén, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architektonická studie na nový bazén v Krumlově bude hotová v lednu 2025  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.