Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Výstavba mezi sídlišti stála koalici většinu. I tak projekt u Vávrovských rybníků pokračuje

Změna územního plánu, která stála českobudějovickou koalici většinu v zastupitelstvu, ale díky které bude možné podle radnice dokončit několik důležitých projektů. Změnu na pondělním zastupitelstvu politici schválili a výstavbu tak developerovi Jaroslavu Třešňákovi do budoucna umožnili. V lokalitě u Vávrovských rybníků mají vyrůst až osmipatrové domy.

V blízkosti Vávrovských rybníků, mezi sídlišti Máj a Vltava, má v budoucnu vyrůst několik stovek nových bytů. Masivní výstavbu tady plánuje developer Jaroslav Třešňák a jeho skupina JHT. K tomu je ale potřeba změna územního plánu, která takový projekt na okraji Evropsky významné lokality dovolí. 

A právě to bylo na pondělním zastupitelstvu jedním z důvodů, proč Pirát opustili koalici a přešli do opozice. „Změna územního plánu umožní developerovi zhodnotit jeho pozemek, ale koalice nevyužila této situace k tomu, aby pro město získala odpovídající protihodnotu. Jak bylo řečeno, náš problém s výstavbou v Evropsky významné lokalitě je jen špičkou ledovce, proto odcházíme,“ uvedla v tiskové zprávě Pirátů teď už opoziční zastupitelka Pavla Heyduková

Proti tvrzení Pirátů se ale vedení radnice ohrazuje. „Nestaví se v Evropsky významné lokalitě, ale na jejím okraji. Je třeba mluvit korektně.  Mohli bychom ten projekt samozřejmě zmařit, ale v té chvíli budeme mít například problém dokončit park 4D,” komentoval radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Jako další “benefit” pak radnice zmiňuje možnost revitalizace Vávrovských rybníků, protože město získá jeden z pozemků u rybníků. 

„Zdá se nám to jako rozumný kompromis mezi tím, jestli město dosáhne svého zejména v ohledu ochrany přírody a vytvoření téhle unikátní lokality a dojde nějakého rozumného kompromisu s tím soukromým vlastníkem projektu,” dodal Kuba. 

Ani to ale podle Pirátů nestačí. „Současné vedení města dává přednost neformálním dohodám, které nejsou podloženy žádnou metodikou či předem stanovenými pravidly. To je nepřijatelné, protože hrozí, že město může snadno podcenit požadované ústupky a finanční kompenzace od developerů,“ dodal opoziční zastupitel Martin Novotný

Podle opozičního zastupitele Juraje Thomy (HOPB) ale developer v minulosti všechny i neformální dohody dodržel. „Nemám vůbec žádný problém materiál podpořit. Jestli se tady řešilo, jestli je něco zasmluvněno, s panem Třešňákem jsem řešil dvě věci. První byla stavba Kauflandu a byl z toho velký proprask, když se začalo. Myslím, že dnes nikomu zásadně ta stavba nevadí. A druhá věc byl ten bytový dům a vždycky to, na čem jsme se dohodli, bylo dodrženo, i když to nebylo na papíře. Já ten bod podpořím," řekl. 

Bod nakonec odsouhlasilo 34 z 45 zastupitelů. „My držíme na věci konzistentní názor. Pokud chceme v Budějcích byty, musíme jít do výšky, v Budějovicích už nemůžeme jít do plochy,” okomentoval opoziční zastupitel Viktor Lavička (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky výstavba, bytová výstavba, Vávrovské rybníky, Piráti, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba mezi sídlišti stála koalici většinu. I tak projekt u Vávrovských rybníků pokračuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.