Úterý, 24. června 2025, 20:03
Kávová scéna v Českých Budějovicích je rok od roku silnější. Dokazuje to i fakt, že právě tento týden odjeli Zbyněk Vojtěšek z kávárny qb box a Ondra Cihlář z kavárny Datel a pražírny Kmen na kávové mistrovství světa, kam se probojovali díky vítězstvím v českých šampionátech. Každý z nich sice závodí v jiné disciplíně, připravují se ale společně a navzájem se podporují. Nejen o samotné kávě se rozpovídali v následujícím rozhovoru.
Ondra Cihlář pracuje v Café Datel jako barista a v Kmen Coffee Roasters jako pražič. V dubnu se zúčastnil soutěže Coffee in Good Spirits, která kombinuje kávu a alkohol. Ze soutěže přivezl do Českých Budějovic první místo a bude Česko reprezentovat na světovém šampionátu v Ženevě 26.-28. června.
A za Budějce tam nepojede sám. Společně s ním, i když v jiné disciplíně, tam jede také Zbyněk Vojtěšek z kavárny qb box. Ten obhájil loňské vítězství v Czech Cup Tasters Championship, a i on tak pojede do Švýcarska bojovat o světový titul.
Budějce tak budou mít na šampionátu hned dvě želízka v ohni. „Je to vlastně celkem neobvyklý. Většina trofejí obvykle putovala buď do Prahy nebo Brna, protože to bývaly, a samozřejmě stále jsou, baristické Mekky. Ale ta scéna se hodně rozvíjí a výběrovou kávu už si dáte i v opravdu menších a malých městech, kde vzniká mnoho pražíren a podniků,” komentuje Zbyněk Vojtěšek.
Ondrova disciplína spočívá v kombinování kávy a alkoholu. „Mým úkolem je vlastně ukázat, že můžeme jít i dál než jen do irské kávy nebo espresso martini. Že můžeme vzít klidně i nějaké zbytkové ingredience a kombinovat je s kafem. Já třeba na jeden z drinků používám odřezky z řepy,” vysvětluje.
Soutěž, kterou Ondra vyhrál, byla rozdělena na dvě kola, kdy v prvním si soutěžící vylosoval alkohol a limonádu nebo sirup, ze kterých musel připravit dva studené drinky. Druhá disciplína, pojemenovaná Open service, už byla o předem vybraném alkoholu, ze kterého musel na filtrované kávě a klasickém espressu připravit dva teplé a dva studené drinky.
„Bylo vidět, jak v tom každý přemýšlel úplně jinak, jak pojal celý ten příběh. Moje velká výhoda na soutěži byla, že dělám jak baristiku, tak barmanistiku. Což mi velmi pomohlo v prvním kole. To druhé kolo jsem měl založené hodně na emocích, popisoval jsem tam takový první kávový rituál, který jsem zažil s mým dědečkem, a to když jsme si dávali společně turka na chalupě na Šumavě,” popsal Ondřej.
V uvozovkách jednodušší je to pak u Zbyňka. „Já jsem na emoce nejel vůbec, u mě je to, jak rád ve srandě říkám, jen o šoupání miskama. Soutěžící má vždy osm trojic misek, ve kterých jsou vždy dvě stejné a jedna jiná káva. Mým úkolem je pak co nejrychleji vždy odhalit tu jednu odlišnou,” vysvětluje.
Příprava na takovou soutěž není jen o ochutnávání kávy, ale například i o přísné dietě, kterou musí Zbyněk dodržovat. Co přesně to obnáší, vyprávěl v předchozím rozhovoru. „Ta příprava je teď taková hodně intenzivní i kvůli tomu, že jsem měl velkou touhu obhájit loňské vítězství. Dietu držím vlastně pořád stejnou. Musím říct, že za ty roky jsem se vlastně celkem naučil s tím pracovat, už si umím jídlo uvařit tak, aby mělo vše, co to má mít. Jediný, co mu chybí, je chuť,” popisuje se smíchem Zbyněk.
Právě tento týden oba kluci odjeli do Ženevy. Vyrazit tam společně si dali podle Zbyňka za cíl už v lednu. „Když jsme se dozvěděli, že se to vlastně všechno koná v rámci jednoho eventu, tak jsme si řekli, že tam prostě pojedeme oba. Když Ondra zvítězil v Coffee in Good Spirits, tak mně nezbývalo nic jiného, než vyhrát taky,” dodává.
„Myslím, že můžu za oba říct, že se neskutečně těšíme. Je to neuvěřitelná příležitost a skvělý zážitek. Navíc, díky tomu, že se Zbyňou společně celou dobu i trénujeme, je to pro oba velký support. Dokážeme si poradit a podpořit se, což je prostě skvělý. Ta konkurence je tam fakt obrovská,” popisuje Ondra.
Soutěž se bude dát sledovat i online. Vysílat se bude živě na wcc.coffee.
Zatímco Zbyňka čeká ochutnávací kávový maraton, Ondra si poctivě připravuje drinky, se kterými se pokusí zaujmout porotu. “Nebudu úplně prozrazovat, jak to bude vypadat, ale například na jeden z těch drinků budu používat sirup, který si vyrobím z dýňovo-skořicových šneků, které pomocí enzymů rozložím,” říká.
„Tohle je pro mě nejhorší část našeho společného trénování. Všechny ty věci spolu konzultujeme, bavíme se o nich, ale já nic z toho nemůžu ochutnat. Takže se hodně těším na to, až bude po všem a Ondrovo výtvory ochutnám,” dodává Zbyněk. A ochutnat je budou moct i lidé v Českých Budějovicích. Podle Ondry se určitě párkrát na menu v Cafe Datel objeví.
A na čem si vlastně oba dva nejvíc pochutnají? „Myslím, že zase za oba můžu říct, že vlastně nejvíc nás uspokojí třeba obyčejná promytá Etiopie (druh výběrové kávy pozn. redakce). Na nějaké fermentované verze, připomínající třeba Pinacoladu mě, a asi ani Zbyňu, neužije,” uzavírá Ondra.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám