Českobudějovický advent na náměstí Přemysla Otakara II. v letošním roce láká nejen na novou výzdobu nebo sochu Popelky, která vznikla z kmene loňského stromu, ale i na zajímavou gastro nabídku. Ta se podle návštěvníku oproti minulým ročníkům výrazně zlepšila.
Českobudějovický advent není jen o světlech, kluzišti a vánočním stromě. Je to i velká slavnost chutí. A zvlášť v letošním roce je gastronomická nabídka v adventním městečku opravdu široká. „To, co dělá adventní městečko výjimečným, je pestrost sortimentu, jakou jinde nenajdete. Od tradičních českých vánočních specialit přes rybí poklady až po exotické dobroty z druhého konce světa — každý si tu najde to své,“ lákají návštěvníky organizátoři.
K českým svátkům neodmyslitelně patří ryby. A na trzích jednoznačně dominuje třeboňské bistro Šupina a Šupinka. Nabízí kapří hranolky, rybí polévku, uzené ryby, candátí burger s chilli majonézou nebo krokety z candáta s bylinkovou majonézou.

Dalším lákadlem je Horká lžíce, která nabízí polévky, které v chladném počasí rozhodně zahřejí. Už od roku 1972 patří k Českým Budějovicím pikador. Oblíbená pochoutka se u nás prodává už více než 53 let. A tak nemůže chybět na v nabídce adventního městečka, kde ho najdete v samostatném stánku Pikadorie.

Jedním z velkých stánků u kluziště je věnovaný slovenské kuchyni. Slovenská koliba nabízí poctivé speciality jako jsou bryndzové halušky, pirohy, klobásy i uzené dobroty. Ze zahraniční nabídky pak mohou lidé ještě ochutnat Racclette. Jde o obrovský bochník sýra, ze kterého se seškrabuje horká tekutá vrstva přímo na brambory, chleba a jiné další dobroty.
Jednou z dalších netradičních chutí kimchi. Tradiční korejská příloha z kvašené zeleniny si v Česku získává čím dál větší oblibu. Patří mezi jedny z nejzdravějších potravin na světě. Ochutnat ho na náměstí můžete hned v několika variantách a dokonce i jako polévku, která vás určitě mile překvapí.
Nechybí také langoše, klobásy nebo Corn dog, což je párek na špejli, který je obalený v těstíčku a usmažený. Velkým lákadlem jsou také pšeničné placky. Jsou velmi jednoduché, ale neodolatelné. Čerstvě pečené, nadýchané a jemně křupavé, skvělé fungují samotné, ale i jako základ k sladkým či slaným náplním.
Své chutě tady uspokojí i milovníci sladkého. V gastro nabídce totiž nechybí trdelníky, vafle a donuty, palačinky a koblížky, perníky nebo churros. Jde o smažený kus sladkého těsta, které se posype cukrem a namáčí do různých sladkých dipů od čokolády po karamel.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám