Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boršovští se brání, podmínky dotace na revitalizaci splnili

Do boje proti nepříjemnému obvinění Nejvyššího kontrolního úřadu se vydal Boršov nad Vltavou. Nezávislý orgán tvrdí, že obec čerpala dotaci z ROP Jihozápad ve výši 30,5 milionu korun neoprávněně. Podle Boršovských a Úřadu Regionální rady ale k porušení smlouvy nedošlo.

Kvůli čemu nastal všechen ten humbuk? Před třemi roky se Boršovští díky přislíbené dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad pustili do rozsáhlé revitalizace veřejných prostranství dvou místních částí obce - Záhorčic a Jamného.

„Došlo k rekonstrukci komunikace, revitalizaci zelených částí návsi, výstavbě chodníků, vybudování víceúčelového sportovního a dětského hřiště, autobusových zastávek a osazení prostoru odpadkovými koši a lavičkami,“ vyjmenoval místostarosta Boršova nad Vltavou Miroslav Nejedlý s tím, že peníze byly obci vyplaceny až několik měsíců po dokončení všech prací.

Celý projekt se obci podařilo zrealizovat ve smluvně stanoveném termínu, jen kolaudace stavby se protáhla o měsíc a půl. Podle současného místostarosty to však neměl být žádný problém.

„Nejsme si vědomi žádného pochybení. Nejvyšší kontrolní úřad nám vyčítá pozdní kolaudaci, ale podle tehdejší metodiky platilo, že ukončení projektu znamená ukončení fyzické realizace, ne termín kolaudace. V současnosti NKÚ posuzuje projekt podle nové metodiky, což je směšné. Postoji NKÚ v této věci vůbec nerozumím,“ řekl Budějcké Drbně Miroslav Nejedlý.

A vzápětí ještě pokračuje: „Po zrealizování projektu na místě proběhlo několik kontrol a ani jedna nekonstatovala závažné pochybení. Pak se ale objevil NKÚ. Nechápu, proč tento transparentní orgán, který by měl lidem ukazovat směr, jakým bychom se měli ubírat, takto postupuje. Jeho závěry jsou značně zavádějící a obec poškozující,“ myslí si Nejedlý.

Představitelé Boršova proto obvinění úřadu vnímají jako neoprávněný útok. „Zmíněný projekt vznikal v letech 2009 až 2010, tudíž ještě za minulého vedení obce. My nyní musíme tuto nepříjemnost řešit. Závěry NKÚ jsme několikrát připomínkovali, odvolávali se, naše argumenty však nebyly ze strany úřadu vyslyšeny. Nakonec jsme proti rozhodnutí úřadu podali správní žalobu,“ dodal místostarosta.

Díky podpoře ze strany Úřadu Regionální rady, která obci dává v celé situaci za pravdu, by však k vrácení dotace nemělo dojít. „A kdyby se to opravdu stalo, nedokážu si představit, že peníze bude vracet obec. To by znamenalo stop rozvoje Boršova na dvacet let dopředu. Navíc by tento krok popřel logiku dotace jako takové. Předpokládám, že dotační programy a tituly jsou realizovány z toho důvodu, aby obci umožnily rozvoj, ne aby ho zastavily,“ uzavřel místostarosta Boršova nad Vltavou Miroslav Nejedlý.

Štítky Boršov nad Vltavou, Regionální operační program Jihozápad, ROP, Nejvyšší kontrolní ústav, NKÚ, dotace, Nejvyšší kontrolní úřad, revitalizace, projekt, Jamné, Boršov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boršovští se brání, podmínky dotace na revitalizaci splnili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.