Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce mají první český obchod s bubble tea

Před několika dny si Budějcká Drbna vyrazila do města na procházku. Jen tak se promenádovala po Lannovce, když ji najednou do očí praštilo něco netradičního. V jedné z výloh uviděla barevné zkumavky a uvnitř lidi v bílých pláštích. Vypadá to jako nějaká laboratoř, pomyslela si. Bubbleology?

Samou zvědavostí vzala za kliku a šla se podívat, co to vlastně na jedné z nejfrekventovanějších ulic vzniklo. Sotva otevřela dveře, nestačila se divit. V téměř celé místnosti byly zdi pokryty drobnými černými dlaždičkami, vpravo u vchodu zase stěnu zdobily různé nápisy s obrázky chemických molekul. Vypadalo to jako solidně vybavené hnízdečko mladých experimentátorů.

No jo, ale proč tady mají nádoby na teplé tekutiny, vaničky s různobarevnými tvary připomínajícími kandované ovoce, brčka a hlavně nabídku čehosi, za co chtějí peníze? „Co si dáte?“ zeptá se zpoza pultu mladý muž, který má na zádech napsáno, že je Bubbleolog. I když je na překvapení zvyklá, tentokrát je Drbna v rozpacích. Vůbec netuší, kam to vůbec vlezla.

„Právě se nacházíte uvnitř první kamenné prodejny Bubbleology v České republice. Připravujeme tady zelené a černé čaje s ovocnou příchutí nebo mléčné čajové koktejly. Do bubble tea patří tapiokové perly, ochucené želé nebo ovocné praskající kuličky. Tohle pití vzniklo už v 80. letech minulého století,“ vychrlila na udivenou návštěvnici laboratoře Miroslava Ryšková, projekt manažerka Bubbleology.

Bubble tea vymysleli na Tchaj-wanu

Za historií této tekuté pochoutky se budete muset vydat do Asie. Na ostrově Tchaj-wan už před mnoha lety začali pít horké čaje assam (černý) a jasmín (zelený) společně s mlékem. Jelikož tam panuje velké teplo, přidávali si do nich ještě led. A protože tamní obyvatelé často využívají mopedy nebo kola, postupně přišli na to, že by mohli kelímek zakrýt fólií, aby si svůj oblíbený nápoj nerozlili. Pak to ještě vylepšili a začali do čaje přidávat ovoce a různé příchutě.

Zajímá vás, jak se do bubble tea dostaly zmíněné kuličky? „Asiaté často využívají do zmrzliny, dezertů nebo různých buchet kuličky tapioky, což je škrob ze sladkých brambor. Až když ji jedna žena zkusila vhodit do bubble tea, vznikla finální podoba toho, co držíte v ruce,“ vysvětlila Erika Hettešová, manažerka projektu, toho času těsně před odchodem na mateřskou dovolenou. „Spousta lidí si myslí, že název nápoje je odvozen právě podle těch kuliček, ale ve skutečnosti je to tak, že při přípravě koktejlu nahoře vzniká pěna - a to jsou právě ty bubbles,“ dodala.

Takzvaná tea-voluce nápoje ale nekončila a začalo se vymýšlet želé, v molekulární gastronomii zase vznikaly praskající kuličky. „Ty jsou v dnešní době populární jako součást drinku - zamrazíte šťávu, potom ji namočíte do želé, my používáme mořskou řasu, a když ztuhlá kulička povolí, uvnitř zůstane šťáva a obal je pružný. V ústech po skousnutí perla praskne a šťáva se rozplyne na vaše chuťové pohárky,“ líčila Hettešová.

Velmi přísná pravidla přípravy

Abyste mohli bubble tea konzumovat, fólii překrývající kelímek prorazíte tlustým brčkem a už si vychutnáváte tento osvěžující nápoj, který ovšem lze podávat i teplý. Z nabídky budějcké prodejny na Lannově třídě dokáží Bubbleologové ve spolupráci s vámi vytvořit na tři tisíce různých kombinací. Při výrobě nápoje ze surovin dovezených přímo z Tchaj-wanu samozřejmě musí dodržovat dané postupy a přísná pravidla přípravy.

„Ke zchlazení horkého čaje použijeme led, přidáme určitý poměr ovocné chutě (víme, jaký ze dvou čajů patří do jaké chutě), v případě potřeby dosladíme glukózovým sirupem, prošejkujeme a ovocná příchuť je hotová,“ předváděl výrobu drinku Jaroslav Bartoušek, šéf pobočky na Lannovce, kterou při cestě z nádraží nemůžete přehlédnout.

Při výrobě mléčného nápoje se naopak do čaje místo sirupu přidává pudr. „Základem je takzvaný creamer, což je palmový olej a vanilkový škrob. Tyto ingredience nešejkujeme, ale mixujeme společně s vodou,“ doplnil hlavní budějcký Bubbleolog.

Expanze po celém světě

Bubble tea se postupem času začal rozšiřovat i na další kontinenty. Dát si ho mohli návštěvníci čínských čtvrtí v Austrálii a Spojených státech amerických. Odtud se dostal do Evropy, konkrétně do londýnské čtvrti Soho. A právě v britské metropoli vznikl v dubnu roku 2011 koncept Bubbleology. Nyní je nápoj velmi populární v Německu, do jeho tajů začínají pronikat i Poláci a nyní rovněž obyvatelé České republiky.

Majitelem české franšízy je Budějčák Jiří Wohlmann se svojí společností Global Care, a proto po srpnovém otevření vlajkové lodi - pražského bubble tea baru v Obchodním centru Atrium Flora - můžou tento netradiční čajový koktejl ochutnávat od října také Jihočeši v budějckém Géčku. Dveře obchodu na Lannově třídě se otevřely 12. listopadu.

„Takhle rychle neexpandovali ani v Anglii. V budoucnu chceme mít po celé České republice deset vlastních prodejen. Hodláme obsadit především Prahu, ale zajímavá jsou pro nás i menší města, samozřejmě s jinou cenovou politikou. S tímto produktem se chceme dostat také na Slovensko,“ zmínila Miroslava Ryšková z české Bubbleology.

Podle jejích slov by se měli zákazníci ve Velké Británii brzy dočkat i lahvových verzí bubble tea, již nyní si můžete zakoupit sadu k přípravě nápoje doma.

Štítky Bubbleology, bubble tea, nápoj, koktejl, České Budějovice, Lannova třída, kuličky, výroba, Drbna.cz, Česko, Tchaj-wan, Atrium Flóra, USA, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tereza Podhorská

a kde přesně to na té lanovce je?

Středa, 14. května 2014, 19:31Odpovědět

Budějce mají první český obchod s bubble tea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.