Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do katedrály sv. Mikuláše přivezli novou oltářní mensu

Budějcká katedrála sv. Mikuláše je od června loňského roku pro veřejnost uzavřena. Důvodem je celková rekonstrukce chrámu, jejíž rozpočet se pohybuje kolem částky 27 milionů korun. Část finančních prostředků na realizaci projektu děkanství získalo z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Podmínkou rekonstrukce je zachování historického rázu katedrály, který se datuje od jejího vzniku ve 13. století. Současně ale budou provedeny změny odpovídající požadavkům dnešní společnosti, jako například bezbariérové vstupy.

V pátek ráno dorazila do Českých Budějovic nová oltářní mensa, kterou navrhnul brněnský architekt Marek Štěpán a zpracovala ji firma z Lipnice nad Sázavou. „Mensa je z carrarského mramoru a váží přes pět tun,“ informoval Budějckou Drbnu Zdeněk Marek, děkan katedrální farnosti.

Oltářní mensa je podstatnou částí oltáře křesťanských kostelů. Podle tradice i liturgických předpisů Římskokatolické církve to má být kamenná deska na pevném podstavci. Mensa bývá pokryta bílým ubrusem, přední stranu oltáře často pokrývá ozdobné antependium – vyšívaný závěs.

Štítky Mensa International, Zdeněk Marek, Katolická církev, České Budějovice, Lipnice nad Sázavou, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do katedrály sv. Mikuláše přivezli novou oltářní mensu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.