Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTOREPORT: Jaro přivítali a zimu hodili do Malše

„Vynášení Morany je starodávný pohanský zvyk, který vypráví o radosti z toho, že končí nadvláda mrazu a hladu a nastupuje nový sluncem prozářený čas. Rádi bychom navázali na tradici, kterou před jedenácti lety zavedli členové občanského sdružení Kyvadlo v Českých Budějovicích,“ říkají členové sdružení TVOR, které se letos o odchod zimy z Budějc poprvé postaralo.

V neděli se průvod, kterým zněly bubínky a housle, zpívaly se písně, vydal k Malši z Piaristického náměstí. Také jsem se tam já, Budějcká Drbna, zašla podívat a vzala si s sebou i foťák.

První zastávka dlouhého průvodu, kde kromě slaměné Morany byla hlavně řada rodičů s dětičkami, byla u Samsonovy kašny. I tady se hrálo a zpívalo. Pak malé děti zazpívaly před radnicí a poté se průvod vydal Radniční ulicí a Solnou brankou ke slepému rameni.

Morana začala hořet za velkého potlesku pod DK Slavie a tady ji průvod vhodil do vody. Podle pohanů už tedy vzalo nad přírodou vládu jaro, zima je za námi.

Štítky České Budějovice, Malše, Morana, Drbna.cz, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOREPORT: Jaro přivítali a zimu hodili do Malše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.