Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Kulturní dům Slavie čeká rekonstrukce za 200 milionů

České Budějovice v dubnu vypíší architektonickou soutěž na dlouho plánovanou revitalizaci kulturního domu Slavie. Náklady na modernizaci se odhadují na zhruba 200 milionů korun.

Plesová sezona 2015 až 2016 by se podle náměstkyně hejtmana Ivany Popelové (HOPB) už mohla odehrát ve zmodernizovaném kulturně společenském a vzdělávacím centru města.

„Předpokládáme, že by v něm měla zůstat zachována historická funkce spolkového domu s hlavním reprezentativním sálem,“ uvedla Popelová.

V první fázi bude podle ní zapotřebí sestavit projektový tým, který by během srpna připravil zadání pro architektonickou soutěž. Ta by mohla být ukončena v únoru 2014. Příští rok by byl rokem vyřizováním stavebního povolení.

„Výběrové řízení na zhotovitele by město mohlo vyhlásit ke konci příštího roku. Pravděpodobně rok 2015 by byl věnován vlastní rekonstrukci,“ nastínila.

Podmínky soutěže nejspíše nevyloučí přístavbu klasicistické památkově chráněné budovy. Součástí projektu bude také revitalizace zelených a parkových ploch mezi Jihočeským divadlem, Jihočeským muzeem a Slavií.

Popelová míní, že stavba by měla být rozdělena na dvě etapy, zejména kvůli financování. Vedení města ve střednědobém plánu investic počítá asi s polovinou očekávaných nákladů. O dotaci by se město chtělo ucházet z takzvaných norských fondů.

O osudu KD Slavie se v Českých Budějovicích rokuje už několik let. Město chtělo někdejší spolkový dům i prodat, aby mělo na spolufinancování evropských projektů. Nakonec se podařilo jeho provoz oživit.

Sídlí v něm Highway 61, který po osmi měsících činnosti snese srovnání s nejuznávanějšími pražskými kluby zaměřenými na jazz a blues. Návštěvníky tam láká také program Café Klubu Slavie, Klub Aktiv či Jóga centrum, využití má také velký sál a klubovny.

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872, dva roky poté, kdy česká Beseda postavila Besedu Na Sadech. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců.

Za Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě, od čehož se odvíjí místní název Armáďák. V roce 1960 ho ministerstvo obrany předalo státu a stát o dva roky později opět městu.

Zdroj: ČTK

Štítky Kulturní dům Slavie, rekonstrukce, architektonická soutěž, České Budějovice, Občané pro Budějovice, Adolf Hitler, Jihočeské divadlo, KSČ, Ministerstvo obrany České republiky, Spolkový dům ve Skalici, kulturní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Vilímek

"Součástí projektu bude také revitalizace zelených a parkových ploch mezi Jihočeským divadlem, Jihočeským muzeem a Slavií." ... Aha, po této větě je jasné, že se kolem vykácí stromy, přistaví se ke stávající budově skleněná hrůza a zbytek plochy se vyleje asfaltem pro parkoviště. Díky, ale nechci...

Sobota, 23. března 2013, 09:17Odpovědět

Kulturní dům Slavie čeká rekonstrukce za 200 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.