Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nábor karatistů úspěšný, sportuchtivých dětí přišlo hodně

Máte doma malého caparta, je jedno jestli holku nebo kluka, který musí pořád někde běhat, skákat anebo chvíli neposedí? Tak toto je něco pro vás. Budějcká Drbna se totiž byla podívat na náboru dětí do přípravky v budějckém oddíle TJ Karate.

Předškoláci ve věku mezi třemi až pěti lety obsadili tělocvičnu na základce E. Destinové, kde už zkušení karatisté pozorovali, jaké má které dítě pohybové a sportovní předpoklady.

Na nábor se přišly podívat i děti, které už karate dělají. Jako Ríša Rothbauer z Budějc, který měl na svém kimonu žlutý pásek. „Karate dělám jeden rok. Baví mě to! A asi nejvíce to, když děláme s panem trenérem sestavy. Máme už nacvičených několik úderů a kopů,“ usmál se Ríša a běžel si mezi ostatní děti zase hrát.

Na náboru dětí mě také zajímalo, jestli se dají v tak nízkém věku poznat vlohy pro karate. „Dají. Sice bychom poznali, jestli je dítě pohybově nadané všeobecně a bude se hodit i na jiné sporty, ale určité prvky i u tak malých dětí poznáte. Vidíte to na tom, že mu jdou lépe hry, cvičení než ostatním a tak podobně. Poznám, které dítě je tedy šikovné a které nešikovné. Ale neříkám, že ani ty nešikovné děti časem nemohou vyrůst v dobrého karatistu,“ podotkla na náboru trenérka malých karatistických nadějí Dominika Hýsková s tím, že je hlavně důležité, aby sport a pohyb děti bavil.

„Také je úplně jedno, jestli jde o kluka nebo holčičku. Soutěžní karate je pro děti otevřené a je tu spousta kategorií. Ale většinou se holky rychleji učí a jsou šikovnější, když jsou malé. Kluci je pak předeženou v pozdějším věku. Ze začátku mají kluci i holky stejné šance,“ zdůraznila trenérka.

K profesionálním karatistům to ale z počátečních náborů dotáhne opravdu jen málo jedinců. „Jsou to tři nebo čtyři lidi. Mladí mají dvě krize, a to když jdou na střední školu a pak když přecházejí na vysokou. Je ojedinělé, když člověk vydrží s karate i přes maturitu. Nejčastěji tedy sportují starší žáci a dorostenci,“ ví dobře Hýsková. „Dnes nám do přípravky přišlo čtrnáct až šestnáct dětí. Je to docela úspěch, já jsem osobně čekala menší účast,“ uzavřela trenérka a vedoucí oddílu v jedné osobě.

Nadšeným dětem, které pobíhaly po žíněnkách, přihlíželi i rodiče. Ti vesměs neuvažovali, že by se jejich ratolesti staly přímo karatisty, ale jejich kroky do přípravky vedly spíše kvůli všeobecnému sportovnímu vyžití dítěte.

„Zatím je to sportovní přípravka, tak se uvidí, co budou děti dělat. Jsou totiž temperamentnější, takže pohyb potřebují. U nás karate dělají příbuzní, takže zatím budou děti chodit sem, a časem se uvidí, co dál,“ popovídal si s Drbnou přímo na náboru otec pětiletého Marka a tříleté Klárky Kindermanových z Budějc.

Zdá se, že karate a sportovní přípravka některé děti opravdu chytla natolik, že po skončení akce se jim nechtělo vůbec domů. „To je klasika. Napřed ostych a pak ho odevšad taháme. Možná tu ještě bude dělat školníka, aby nemusel domů,“ usmál se jeden z tatínků, když jeho malý synek pomáhal trenérům uklidit sportovní náčiní.

ČTĚTE TAKÉ: Karatisté prošli letní přípravou, teď zvou na nábor

Nábor dětí do přípravky TJ Karate

Úterý, 11. září 2012, 19:45

Nábor dětí do přípravky TJ Karate České Budějovice
Nábor dětí do přípravky TJ Karate České Budějovice

Štítky TJ Karate České Budějovice, nábor, přípravka, karate, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nábor karatistů úspěšný, sportuchtivých dětí přišlo hodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.