Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novohradská: Útok pachatele prý neměl rasový podtext

Jako by toho nebylo v jedné části Budějc dost, rozšířily se problémy i do poklidné čtvrti, a totiž na Novohradskou ulici do Mladého. V jednom z tamních domů tvoří majoritní skupinu obyvatel Romové, vedle nich ale žije i dvojice ´bílých´ občanů.

Minulou neděli policisté zadrželi právě u této bytovky recidivistu, který se podle všeho pokoušel zapálit dům pomocí benzinu a zapalovače. K činu naštěstí nedošlo, jelikož byl včas zneškodněn.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý recidivista chtěl zapálit bytovku, kde žijí Romové

„Jednalo se o zkrat pod vlivem alkoholu, pachateli bylo zjištěno 2,8 promile. Kolegové případ intenzivně prověřují a zatím nezjistili, že by měl tento útok rasový podtext,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Jak dodal již dříve, motivem policistům velmi dobře známého muže byly pravděpodobně osobní či rodinné problémy. Na místě činu Budějcká Drbna zjistila, že některého z tamních obyvatel znal, ale on sám Rom nebyl. „Byl to běloch, měl holou hlavu,“ sdělila náhodná svědkyně nedělní události, která si nepřála být jmenována.

Budějcká Drbna se do okolí zmíněného domu vydala ve čtvrtek, aby se poptala místních. Měla štěstí a hned natrefila na paní Jitku, která dům společně s Romy obývá. „Nemůžu přesně říci, jak to bylo. Jen vím, že Romové vyběhli ven a začali křičet, že je dole před domem někdo se zapalovačem a chce to tam zapálit,“ řekla.

„Když začaly protesty na Máji, tak si zabarikádovali dveře, aby dovnitř nikdo nemohl, ale bylo to úplně zbytečné, protože sem na ně stejně nikdo nepřijde. Nemohla jsem se dostat do domu ani z domu. Připadá mi, že spoustu věcí si schválně dělají oni sami jen proto, aby vyvolali povyk. Onehdy jsem vyšla z bytu na chodbu, tam stál malý romský kluk a začal na mě pokřikovat, že jsem ho bouchla dveřmi. Přitom jsem se ho ani nedotkla. Byl na druhém konci chodby...“ svěřila se Jitka, která bydlí ve svém bytě s přítelem.

Jelikož během své první návštěvy místa činu Budějcká Drbna žádného z romských obyvatel domu nezastihla, o den později tam vyrazila znovu. Tentokrát byla úspěšnější, ale Romové se nechtěli k případu vyjadřovat z důvodu obavy o zdraví svých rodin. Potvrdili jen, že nedělní případ byl prvním ohrožením, které tam kdy zažili. „Jinak tady byl vždycky klid,“ řekli svorně.

Napsali Pavel Kacerovský a Šárka Kotzinová

Štítky pokus o zapálení bytovky, Novohradská ulice, České Budějovice, opilý recidivista, Romové, dům, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novohradská: Útok pachatele prý neměl rasový podtext  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.