Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oblíbená výstava bude otevřena až do konce března

Výstavu Hvězdy a růže aneb Hvězdářství za časů posledních Rožmberků navštívilo na Hvězdárně a planetáriu České Budějovice od loňského podzimu přes deset tisíc návštěvníků. Pro neutuchající zájem ji proto organizátoři prodlužují až do 30. března.

Laskavostí převora Cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě byla prodloužena i zápůjčka vzácného astronomického exponátu – armilární sféry kombinované s teluriem.

„Zásluhou Jihočeského muzea v Českých Budějovicích bude možné až do konce výstavy shlédnout též kvalitní expozici historických slunečních hodin a hvězdných glóbů z jeho sbírek,“ uvedla Jana Hrůzová z budějcké hvězdárny.

Doba posledních Rožmberků patří k nejvýznamnějším obdobím rozvoje astronomie v celé Evropě. Proslulí učenci působili jak na císařském dvoře Rudolfa II., tak zároveň na dvorech rožmberských velmožů.

„Johannes Kepler, objevitel zákonů nebeské mechaniky, německý astronom a astrolog, dedikoval jeden ze svých spisů na téma hvězdopravectví Petru Vokovi z Rožmberka. Hostem Petra Voka byl i Keplerův předchůdce Tycho Brahe. Anglický učenec John Dee, matematik a alchymista, působil na dvoře Viléma z Rožmberka. Vzácné astronomické sbírky, přístroje a spisy obsahovala rožmberská kunstkomora a knihovna,“ vysvětlila Hrůzová.

Výstava Hvězdy a růže je mimořádně prodloužena až do 30. března. Navštívit ji můžete ve výstavní hale Hvězdárny a planetária České Budějovice na Zátkově nábřeží. Na výstavu je vstup volný. Otevřeno je v otevírací době Hvězdárny a planetária.

Štítky výstava, hvězdárna, planetárium, Rožmberkové, České Budějovice, Johannes Kepler, dvůr, Petr Vok z Rožmberka, Rudolf II., Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Tycho Brahe, John Dee

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená výstava bude otevřena až do konce března  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.