Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Operační střediska zdravotníků a hasičů utužovala spolupráci

Od začátku dubna letošního roku probíhají na Zdravotnickém operačním středisku ZZS Jihočeského kraje a Operačním a informačním středisku HZS Jihočeského kraje výměnné stáže dispečerů zdravotnické záchranné služby a operačních důstojníků a techniků hasičského záchranného sboru.

V současné době využívá každá základní složka integrovaného záchranného systému vlastní aplikační vybavení určené pro podporu příjmu tísňového volání a operačního řízení sil a prostředků.

V případě požadavku na společný zásah více než jedné základní složky IZS u mimořádné události je tento zásah řízen operačním střediskem jednotlivých složek a požadavek na společný zásah je od jedné k další základní složce IZS předáván formou datové věty z Telefonického centra tísňové linky 112 (v případě předávání informace od HZS) nebo telefonicky po dokončení příjmu tísňového volání (v případě předávání informace od PČR a od ZZS).

V průběhu výměnných stáží mají pracovníci operačních středisek možnost se podrobně seznámit s pracovními postupy, technickým vybavením, radiofonními prostředky a mapovými podklady partnerského pracoviště.

„Záchranáři a hasiči tak získají znalost o specifikách druhého pracoviště a mohou pak v praxi lépe reagovat při řešení reálných událostí. Vzájemné poznání vede k lepší koordinaci a spolupráci středisek, což se jednoznačně projeví v efektivnější pomoci občanům zasažených mimořádnou událostí,“ uvedla mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Velký zájem dispečerů ZZS vzbudila například lokalizace volajícího v případě volání z mobilního telefonu, její přesnost a spolehlivost. „Tato služba je ovšem dostupná pouze pro operační středisko hasičského záchranného sboru,“ upřesnila Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů. Příslušníci HZS zase ocenili možnost osobního setkání s dispečery, se kterými doposud komunikovali pouze anonymně přes telefon, rádiové spojení či datové věty.

Znalost základních rozdílů v činnosti obou operačních středisek usnadňuje spolupráci a zrychluje předávání informací mezi oběma složkami IZS při společných zásazích. „Všichni máme společný cíl - neustálé vylepšování poskytovaných služeb všech složek integrovaného záchranného systému pro naše občany,“ zní z řad obou táborů.

V červnu absolvovali stáže u zdravotníků také záchranáři Horské služby Šumava, kteří fungují jako first respondeři v terénu Národního parku Šumava. „Cílem těchto návštěv bylo představit pracovníkům horské služby chod našeho operačního střediska, systém příjmu tísňových hovorů a zejména mapové podklady, které zdravotnické operační středisko používá při lokalizaci události v terénu,“ uvedla Petra Kafková.

Důležitým tématem stáží byly konferenční hovory se záchranářem horské služby v průběhu příjmu tísňové výzvy z  lokality šumavského národního parku. Díky místní znalosti terénu členů HS Šumava se daří přesněji a rychle lokalizovat místo zásahu. „Odborná pomoc se tak dostává k postiženým v mnohem kratších časech,“ potvrdila Kafková.

Prospěšnost prohlubování spolupráce ZZS JčK a HS Šumava potvrzují i povedené společné zásahy z nedávné doby, například záchrana lesního dělníka nedaleko Kvildy či rakouského cyklisty u Bližší Lhoty.

Tisková zpráva

Štítky spolupráce IZS, HZS Jihočeského kraje, ZZS Jihočeského kraje, operační střediska, Hasičský záchranný sbor, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, tísňové volání, Jihočeský kraj, horská služba, Šumava, terén, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operační střediska zdravotníků a hasičů utužovala spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.