Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pivovar Samson údajně koupí konkurent Budvaru

Budějcký Pivovar Samson kontroluje od 31. prosince 2013 nová firma. Jeho vlastník, společnost Taurus se sídlem na Kypru, rozdělil původní akciovou společnost na dvě části. Rošáda má podle Lidových novin vést k prodeji pivovaru konkurentovi Budějovického Budvaru.

Jedná se o společnost Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev. Ten vede s Budvarem dlouhodobě spory o značku Budweiser.

Podle Jiřího Bočka, ředitele Budějovického Budvaru, by případný příchod ABI do Budějc neměl vliv na známkoprávní spory. „Bilance sporů jednoznačně vyznívá v náš prospěch,“ připomněl Boček.

Podle mluvčího pivovaru Michala Donatha ale o přípravu na prodej pivovaru společnosti ABI nejde. „Jediné, k čemu došlo, je přejmenování vlastníka z Harvestor na Taurus. Jedná se tedy o čistě technické opatření a ve skutečnosti se v pivovaru nic nemění. Rozštěpení pivovaru je příprava na další možné akvizice. V této souvislosti dochází pouze ke změně organizační struktury,“ uvedl dnes Donath v tiskové zprávě.

Stát jako vlastník Budvaru měl v roce 2009 možnost Samson (tehdy BMP) včetně ochranných známek koupit. Cena za ztrátový a zadlužený provoz byla však nereálně vysoká - zhruba 1,5 miliardy korun, píší dnešní Lidové noviny.

Původním majitelem Pivovaru Samson byla kyperská společnost Harvestor, ze které se od Nového roku stal Taurus. Ten ovládá novou akciovou společnost Pivovar Samson, která vaří pivo. Z původní firmy Pivovar Samson vznikla společnost Beer system s jedním zaměstnancem, kde skončil zbytek majetku. I tu kontroluje Taurus.

Před lety patřil Anheuser-Busch k zájemcům o koupi Budějovického Budvaru. Vloni v létě ale Američané oznámili, že o Budvar nemají zájem.

Soudní spory o značku Budweiser s ABI trvají od roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar. V letech 2000 až 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek Budweiser a Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

Zdroj: ČTK

Štítky Pivovar Samson, Taurus, AB InBev, Anheuser-Busch, Budějovický Budvar, BEER system a.s., pivovar, Lidové noviny, Kypr, Jiří Boček, Michal Donath, Anheuser-Busch InBev, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Původní majitel Pivovaru Samson:

1795 - pivovar převzat Budějovickými měšťany
1948 - pivovar převzat do státního vlastnictví
1948 - začlenění do Českobudějovických pivovarů, n. p., ještě v tomtéž roce začleněn do n.p. Jihočeské pivovary s názvem První českobudějovický pivovar
1960 - přejmenován na Pivovar Samson
1989 - návrat k původnímu označení První budějovický pivovar Samson
1992 - se stává součástí a. s. Jihočeské pivovary České Budějovice.
2001 - změna názvu na BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR, a. s.
2011 - pivovar se rozděluje na 2 společnosti, Budějovický měšťanský pivovar, a.s. - patří ji ochranné známky Budweiser Bier, a na společnost Pivovar Samson a.s. (vlastní technologii, nemovitosti a zaměstnance). Společnost BMP je posléze prodána společnosti Anheuser Busch.

Pivovar vlastní mezinárodní ochranné známky Crystal, Czech Beer Crystal, Biere Tcheque Crystal a Samson. Od roku 1991 může používat chráněné označení původu Budějovický měšťanský var a Budweiser Bürgerbräu, od roku 1993 také Budějovické pivo, Budweiser Bier, Biere de Budweis a Budweis Beer. O poslední uvedené značky vede soudní spory s Budějovickým Budvarem.

Úterý, 7. ledna 2014, 09:34Odpovědět

Badaxe Kocour

A není to náhodou tak že "budweiser" je zeměpisné označení (tedy budějcký) a AB to v řadě sporů prohrála právě proto, že nesídlí u nás? To by ale koupě Samsonu dost změnila, navíc myslím že i Samson před časem používal ten zeměpisný přídomek. Možná Budvar udělal chybičku že ten Samson nekoupil, navíc se tam mohlo začít vařit lepší pivo (v Samsonu)

Pondělí, 6. ledna 2014, 16:33Odpovědět

Pivovar Samson údajně koupí konkurent Budvaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.