Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Použitá kola frčí, nejvíce jich ale vyváží do ciziny

Chcete ušetřit peníze, v hustém městském provozu být rychlejší než auta a zároveň udělat něco pro životní prostředí i své zdraví? Pořiďte si jízdní kolo! Nekupujte ale nové, ať zbytečně nedráždíte zloděje. Takovou teorii razí Budějčák Jiří Dobeš, který začal použitá kola do Čech dovážet.

Sám má s podobným projektem několikaleté zkušenosti. Ještě jako student střední školy totiž vozil do České republiky použité golfové míčky, firma DOBEGOLF je recyklovala a následně prodávala za zvýhodněnou cenu dalším milovníkům sportovního vyžití na golfových greenech.

Před rokem a půl ale Jiří Dobeš začal přemýšlet, kam by se mohla rodinná společnost dál ubírat, a tak se v listopadu 2012 začal naplno zabývat dovozem jízdních kol ze zemí zaslíbených cyklistice. „Prvotní myšlenka byla, že hodně lidí často přemýšlí nad tím, jak ušetřit peníze, čas a do jisté míry i žít zdravě. Jako vhodný sortiment, který bychom mohli dovážet, se nám jevila kola. Nechtěli jsme se ale zaměřit na nové bicykly, které jsou mnohem dražší a obchoduje s nimi rozvinutá konkurenční síť,“ vysvětlil Jiří Dobeš.

Nejdříve se pozornost Budějčáků ubírala na hledání obchodního partnera v nizozemské metropoli Amsterdamu. Po čase se však ukázalo, že v zemi tulipánů a větrných mlýnů je po jízdních kolech větší poptávka, než jejich nabídka. „Od tohoto záměru jsme ustoupili a začali hledat kontakty v dalších zemích zaslíbených cyklistice, kde je kol přebytek a hledají, kam použitá kola exportovat. To se nám povedlo a dnes se účastníme aukcí, nakupujeme zabavená či nepotřebná kola a ty sem dovážíme,“ uvedl Dobeš.

A že o tento sortiment je zájem, dokazuje naplněný sklad, kde je neustále k dispozici kolem tisícovky kusů různých druhů kol - skládacích, městských, dětských či retro bicyklů. „Kola u nás kontrolujeme, dáváme je dohromady, zajišťujeme kompletní servis a obměnu dílů. Až poté prostřednictvím e-shopu nabízíme ty nejlepší našim zákazníkům,“ řekl jednatel společnosti s tím, že kolo si lze v obchodě Pouzitakola.cz, anebo přímo ve skladu v budějcké ulici Jana Čarka, vybrat v cenové relaci od 1500 do 3000 Kč.

Velká poptávka je po takzvaných city kolech, která mají kryt řetězu, dynamo, stojánek a nosič. V široké nabídce můžete najít i unikátní kusy se zahnutými řidítky ve stylu těch z Amsterdamu. „Nedíváme se na to, aby to kolo bylo od nejlepší značky a vypadlo nejlépe ze všech. Takové zloději ukradnou jako první. Už jsme se setkali s mnoha lidmi, kteří přišli a říkali, že nechtějí hezké kolo, protože právě o takové nedávno přišli,“ potvrdil Budějcké Drbně autor myšlenky dovozu použitých kol ze zahraničí Jiří Dobeš.

Zdá se, že pro lidi z jihočeské metropole stále ještě nemá cyklistika takový význam. Mnohem větší zájem zaznamenává e-shop Pouzitakola.cz od zákazníků z Prahy, Brna a okolí. Převážná většina zboží ale míří z Českých Budějovic do zahraničí. „Snad šedesát procent kol prodáme v Německu, hodně jich jde do Velké Británie, máme zákazníky i ve Španělsku, Řecku, Itálii, Švédsku nebo Finsku. Poptávka je po celé Evropě, tudíž se ji snažíme naplnit a postupně zvyšujeme skladové zásoby,“ sdělil Dobeš a dodal, že díky prodeji na internetu se český zákazník dočká zakoupeného kola kdekoliv po republice pouhý den po objednání.

Podle Jiřího Dobeše zájem o jízdní kola v Budějcích - i s ohledem na plánované zpoplatnění parkování v širším okruhu centra - ještě poroste. „Pokud proběhnou nějaké investice do cyklistické infrastruktury, a nemusí být nijak dramatické, stačí například vybudovat pruhy pro kolaře, tak věřím, že se lidé začnou tímto směrem postupně ubírat. Vždyť za parkování zaplatíte to samé, jako za nějakou dobrou kávu, na kterou si tak můžete zajít,“ řekl na závěr Jiří Dobeš.

www.Pouzitakola.cz

PR text

Štítky Pouzitakola.cz, Jana Čarka, České Budějovice, sklad, e-shop, dovoz použitých kol, Jiří Dobeš, DOBEGOLF, jízdní kolo, Česko, cyklistika, Amsterdam, Jan Čarek, Itálie, Finsko, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Použitá kola frčí, nejvíce jich ale vyváží do ciziny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.