Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Rožmberk, Husinec a Lipno musí zvýšit odtoky, jsou plné

Jelikož rybník Rožmberk, vodní díla Lipno a Husinec jsou plné vody, vodohospodáři museli mírně zvýšit odtoky. Nejhorší situace je na Rožmberku, kde byl odtok zvýšen o pět krychlových metrů za sekundu.

Na vodní nádrži Husinec je voda stále v neovladatelném prostoru, vyprazdňovat se bude ještě několik dnů. Lipno kulminuje už několik hodin, současným odtokem 100 kubíků za sekundu se nedaří hladinu snižovat.

„Na dnešním zasedání povodňové komise bylo rozhodnuto, že se odtok zvýší o deset kubíků,“ řekl ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Vypouštění přehrad podle hydrologa Tomáše Vlasáka nesouvisí s negativní meteorologickou předpovědí. Jejich hladiny se musí dostat tam, kde byly před povodní.

„V následujících dvou dnech by na jihu Čech prakticky vůbec nemělo pršet, místy se mohou vyskytovat minimální přeháňky. Všude, kde toky mají přirozený režim a není tam přehrada, tam budou hladiny klesat, v horách intenzivně, na dolních úsecích pomaleji,“ uvedl Vlasák.

V následujících dnech se pak budou vyskytovat bouře, které neznamenají problém pro velké toky.

„Lipno už téměř 24 hodin kulminuje, nedaří se nám odtokem 100 kubíků hladinu snižovat. Dnes jsme rozhodli o tom, že vzhledem k tomu, že na celém toku Vltavy pod Lipnem, kde to Lipno může ovlivnit, došlo k výraznému poklesu, dohodli jsme, že přidáme na odtoku z Lipna deset kubíků, což se v Českém Krumlově projeví minimálně. Tam je průtok 190 kubíků. Dostaneme se tam na nějakých dvě stě,“ řekl Zdeněk Zídek.

Nejhorší situace je podle něj v povodí rybníka Rožmberk. „Na Rožmberku a novořeckých splavech, ve Veselí a v Třeboni - to je spojitá nádoba, tak zde se dá říct, že se pohybujeme na tenkém ledě, protože ta situace je tam na všech místech na hraně,“ konstatoval.

V úterý vodohospodáři rozhodli, že se začne rybník plnit 40 kubíky a odtok byl snížen na pět kubíků. Dnes ráno museli manipulacemi na řekách snížit přítok o deset kubíků na 30 a odtok zvýšili o pět kubických metrů za vteřinu.

„Oproti modelu došlo ke značnému zpoždění povodňové vlny tím, že to území je ohromně nasycené a kulminace je také o trochu vyšší, zhruba o osm kubíků, než bylo předpovídáno v profilu nad Veselím,“ vysvětlil Zídek.

Manipulace na jihočeských přehradách podle něj příliš velký význam na dolní toky nemá. „Když my tady manipulujeme v řádech kubíků, nebo desítek kubíků, tak v Praze počítají ve stovkách a tisících, takže tam z logiky věci to příliš velký význam nemá,“ vysvětlil.

Povodňová situace na jihu Čech, kde povodně začínají, má význam jiný. „Na základě vývoje záplav u nás se dá predikovat, jak to bude probíhat dole. To je ten hlavní význam, proč se všichni upínají k jižním Čechám,“ uvedl.

Protipovodňové zábrany v Budějcích zatím zůstanou na místě

Podle aktuální prognózy, která předpokládá vývoj počasí a hydrologické situace, by do pátku tohoto týdne nemělo dojít ke zhoršení situace na Malši a Vltavě v Českých Budějovicích.

„S ohledem na stávající naplněnost vodního díla Římov a Lipno a na případnou možnou manipulaci na těchto přehradách však zůstane mobilní protipovodňová stěna na Jiráskově nábřeží a pytle s pískem na místě minimálně do neděle,“ řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Zdroj: ČTK

Štítky Lipno, Husinec, Rožmberk, odtok, kulminace, protipovodňové zábrany, Vodní nádrž Lipno, Rybník Rožmberk, přehrada, povodeň, Česko, České Budějovice, Povodí Vltavy (státní podnik), Juraj Thoma, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rožmberk, Husinec a Lipno musí zvýšit odtoky, jsou plné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.