Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Dvoře Vondrov se uskutečnila malá Živitelka

Už podruhé během několika málo dní se dvůr Vondrov u Hluboké nad Vltavou stal dějištěm zajímavé akce. Zatímco v pátek 1. června byl areál historického dvora plný radosti dětí, které si užívaly svůj Den v sedle, ve čtvrtek 7. června patřil Dvůr Vondrov tradičnímu setkání členů Regionální agrární komory Jihočeského kraje.

Rozlehlý areál s kulisami historických budov nabídl účastníkům akce přehlídku zemědělské techniky i ochutnávku zajímavých potravin z regionálního projektu na podporu domácí produkce potravin „Chutná hezky. Jihočesky.“ Nechyběla ani hudba a občerstvení.

Celková atmosféra i program akce potvrdily, že nikoliv náhodou je tato akce nazývána „malou Živitelkou“. To potvrdily i náměty diskusí a debat desítek přítomných hostů, které se točily kolem zemědělské problematiky – otázkami na smysl či nesmysl nařízení a norem EU počínaje, přes zkušenosti s typicky českými odrůdami ovoce až po prognózy letošní úrody obilovin.

Program akce atraktivně doplnily ukázky toho, co je historickým i současným smyslem existence dvora Vondrov – práce s koňmi. Na travnaté ploše předvedly své akrobatické umění při jízdě na ponících děti z jezdeckého kroužku týmu Koně Vondrov, následovala ukázka parkurových skoků a v další části programu pak dokonalá souhra jezdkyň a koní v drezurní sestavě. Výkony jezdců a koní byly doplněny průvodním slovem ředitelky dvora Vondrov Gabriely Kozákové, která divákům přiblížila zajímavosti a detaily z výcviku a příprav předváděných ukázek.

A informace Gabriely Kozákové doplnily i prohlídku historických vondrovských stájí, které se hosté se zájmem zúčastnili. Dvůr Vondrov byl založen v roce 1550 Ondřejem Ungnadem ze Suneku, pánem na hradu Frauenberg (později Hluboká). Dvoru se říkalo Ondřejovský, postupně vznikl název Vondrov. Poté, co dvůr získali do svého vlastnictví Schwarzenbergové, došlo k jeho rozšíření a byl vystavěn do podoby, v jaké ho můžeme vidět i dnes.

Nejvýrazněji architektonickou podobu ovlivnil v letech 1895 až 1898 dvorní schwarzenberský stavební rada a architekt Ing. Jan Sedláček, autor mimo jiné novorománského kostela na Hosíně či secesní kaple ve Zborově. Dvůr Vondrov se zabýval chovem řady hospodářských zvířat, ale skutečně proslul po Rakousku-Uhersku i celé Evropě především vyhlášeným chovem ušlechtilých schwarzenberských koní. Na tuto tradici navazuje i v současnosti a je v České republice vyhlášený agroturistickým centrem, kterému dominují, jak jinak, koně...

Štítky Dvůr Vondrov, dvůr, Hluboká nad Vltavou, Agrární komora České republiky, Jihočeský kraj, Evropská unie, Jan Sedláček, Schwarzenbergové, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Vondrov se uskutečnila malá Živitelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.