Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci zjistili, že původní barva divokých koní byla hnědá

Původní zbarvení divokých koní v Evropě a Asii bylo hnědé. Vyplývá to z výzkumu, na němž se letos podíleli vědci z několika českých univerzit a ústavů. Vyvrací to tak teorii, že divoký kůň v Evropě a Asii měl původně šedivou barvou.

Informoval o tom Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích.

Výzkum vycházel z genetické analýzy tisíce let starých kostí koní před a po domestikaci. Závěry ukazují, že divocí koně měli hnědou srst s černými žíněmi hřívy a ocasu. „Tmavé byly rovněž spodní partie nohou. Toto zbarvení se jako jediné vyskytovalo od Iberského poloostrova až po Dálný Východ,“ uvedl Jirků.

Chovatelé koní v Německu i Polsku se v první polovině minulého století snažili zpětně vyšlechtit koně šedivé barvy, aby se podle nich co nejvíce blížili divokým druhům vyhubeným v Eurasii člověkem.

„Studie publikovaná českými vědci tak jednoznačně ukazuje, že tato plemena známá jako Heckův kůň a polský konik, nemají s divokými koňmi nic společného,“ dodal Jirků.

Druhá změna, o které studie informuje, se týká rozšíření divokých koní v Evropě po skončení zatím poslední doby ledové. Dosud se často spekulovalo o tom, že divocí koně s ústupem ledovců a změnou klimatu v Evropě zcela vyhynuli a vrátili se zpět až dlouho po příchodu prvních zemědělců.

Genetický a archeologický výzkum zaměřený na rozšíření divokých koní na kontinentu však prokázal, že se oblast jejich výskytu po proměně krajiny a vegetace vyvolané ústupem ledovců sice zmenšila, ale koně se i na tuto rozsáhlou změnu prostředí dokázali adaptovat a přežili.

Divocí koně byli podle vědců ve skutečnosti vyhubeni o několik tisíciletí později vlivem člověka. A to zejména nadměrným lovem, přeměnou jejich přirozeného prostředí na obdělávanou půdu a pastviny pro domácí zvířata a v neposlední řadě křížením s domácími koňmi, s nimiž poslední divoké populace postupně splynuly.

Zdroj: ČTK

Štítky divocí koně, vědci, Evropa, Asie, Miloslav Jirků, Biologické centrum AV ČR, Německo, Polsko, České Budějovice, doba ledová, Dálný východ, Eurasie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Opravdu zjistili? před asi 6 týdny bylo slavnostně ohlášeno něco zcela jiného. Barva hnědá byla sice nejběžnější (to je ostatně i dnes), ale jsou doloženi i koně černí a hlavně "grošovaní" tedy se skvrnkami na srsti. Tedy takoví jak je malovali pravěcí lovci. Potvrzeno je to DNA viz odkaz: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praveci-maliri-si-nevymysleli-teckovani-kone-skutecne-existovali

Neděle, 4. ledna 2015, 13:25Odpovědět

Vědci zjistili, že původní barva divokých koní byla hnědá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.