Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vyhláška ochrání veřejný pořádek možná už od prázdnin

Zákaz žebrání a sexu za peníze na veřejnosti, omezené podmínky pro užívání zábavné pyrotechniky či pořádání hudebních produkcí nebo ochrana zeleně. To všechno reguluje nová městská vyhláška. Pokud názor radních budou zítra sdílet i zastupitelé, pravidla začnou platit od letních prázdnin.

Návrh Vyhlášky o ochraně veřejného pořádku, veřejné zeleně a čistoty veřejných prostranství, jak se dokument oficiálně jmenuje, vychází z původní verze, kterou vedení budějckého magistrátu představilo již v polovině aktuálního volebního období. Tehdy ale dokument nebyl schválen. Jeho upravená verze se nyní znovu dostala radním na stůl - a tentokrát sklidila mnohem příznivější ohlasy. A čeho konkrétně se týká? Pojďme si představit ty nejzásadnější body nové budějcké vyhlášky.

V historické památkové rezervaci a na několika dalších místech už kvůli ní nepochodí žebráci, na území celého města pak bude striktně zakázáno nabízení či poskytování sexuálních služeb na veřejných prostranstvích. „To, co se děje za zavřenými dveřmi, samozřejmě regulovat nemůžeme,“ řekl s jistou mírou nadsázky primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Nejhorlivější diskuze mezi radními se strhla kvůli požívání alkoholických nápojů na veřejnosti. „Rozumně jsme se snažili zamezit tomu, aby v sedm ráno po městě vysedávala různá individua, nalévala se krabicovým vínem a obtěžovala občany kolem sebe, nebo podobní lidé dělali nepořádek večer pod okny paneláků na sídlištích,“ vysvětlil Thoma. Plošný zákaz by podle něj nebyl řešením. „Dotkl by se zejména lidí, kteří si chtějí udělat piknik ve Stromovce nebo v dalších parcích,“ dodal.

Kompromisem je tedy návrh, který zakazuje popíjení alkoholu na veřejnosti na všech třech velkých českobudějovických sídlištích a v ostatních částech města ve dvacetimetrové vzdálenosti od sportovních a dětských hřišť. „Při debatě zaznělo, zda se kvůli tomu bezdomovci nepřesunou na volné zelené plochy. Spoléháme však na to, že strážníci jsou rozumní a dokáží rozeznat piknik od pohoršování veřejnosti,“ zmínil primátor.

Budějčáci musí počítat i se zákazem používání zábavné pyrotechniky, a to včetně ohňostrojů. Výjimku můžou od magistrátu dostat kulturní, sportovní a jiné společenské akce. Pyrotechnické hrátky budou tolerovány rovněž při řádění čertů a Mikulášů 5. a 6. prosince, na Silvestra a Nový rok. „Nelze uhlídat, když někdo bude při čertech házet petardy. Stejné je to s víkendovým zákazem používání sekaček a cirkulárek. Policisté by nedělali nic jiného, než objížděli zahrady po celém městě,“ domnívá se Juraj Thoma.

Nová městská vyhláška myslí také na regulaci hudebních open air akcí na soukromých pozemcích, které jsou veřejnosti volně přístupné, ochranu čistoty veřejných prostranství, kdy můžete dostat pokutu za odhození nedopalku cigarety nebo papírku od bonbónu na chodník či neuklizení psího exkrementu, případně i úplný zákaz pálení rostlinných materiálů nejen v zahrádkářských koloniích.

Součástí opatření na ochranu veřejné zeleně je kromě parkování nebo servisování aut na trávě i zákaz rozdělávání a udržování ohně s výjimkou míst k tomu určených. „V rámci připravované úpravy Stromovky se totiž počítá s tím, že tam vzniknou veřejné grilovací plácky,“ potvrdil chystanou novinku šéf budějckého magistrátu.

Sankci můžou dostat také všichni vlastníci veřejných zelených ploch, pokud je dvakrát do roka neposekají. „Mám na mysli například železniční náspy podél Rudolfovské a Nádražní, kde se ve vysoké trávě nachází spousta odpadků. Město je pak terčem kritiky občanů, přitom pozemky patří Českým drahám. Po majitelích tedy díky vyhlášce můžeme sekání vyžadovat,“ dodal Thoma.

Jaký je váš názor na opatření, která vedení magistrátu do vyhlášky připravilo?

Celkem hlasovalo113 čtenářů

Štítky veřejná vyhláška, veřejný pořádek, ochrana veřejné zeleně, veřejná prostranství, omezení, zákazy, sex, prostituce, žebrání, ohňostroje, noční klid, Juraj Thoma, magistrát, Stromovka, České dráhy, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"Vyhláška ochrání veřejný pořádek" ten nadpis je zcela nesmyslný. Vyhláška neochrání vůbec nic, pokud něco ochrání pořádek pak je to striktní vymáhání práva a to mohli policajti klidně dělat už teď, na to aby legitimovali a případně sebrali a nebo pokutovali ty, co si dělají "piknik" před panelákem, ožralce na Lannovce nebo žebráky žádnou novou vyhlášku nepotřebovali. A pokud se hájili tím že jim nedokázali dát pokutu a zavřít je nešlo, pak ani městská vyhláška to nevyřeší. Ta vyhláška je spíš jen shánění "bodů" před volbami, Thoma a jeho spolek dělali pro klid a pořádek ve městě, po leta prdlajs, a teď jim začíná u zadku hořet koudel, protože volby se blíží a maďar by nemusel být zvolen. Pokud policie nezasahovala doteď, nová vyhláška to nevyřídí. Na pravomoci policii nepřidá, když seberou cikána co ožralý řve na ulici tak ho zase (možná s omluvou) pustí, tak co tohle řeší? Když policajti (myslím sbor šimpanzů placených městem) místo nasazování botiček budou hlídat po městě těžko tam bude někdo žebrat, nebo chlastat krabičák. Thoma jako obvykle kecá.

Středa, 18. června 2014, 18:59Odpovědět

Vyhláška ochrání veřejný pořádek možná už od prázdnin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.