Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

„Za vším stojí neschopná vláda,“ míní Andrej Babiš

Začít podnikat v České republice není procházka růžovým sadem. O tom a mnohé další problematice přednášel ve středu v aule Jihočeské univerzity Andrej Babiš, generální ředitel akciové společnosti AGROFERT HOLDING.

S Jaroslavem Faltýnkem, Jindřichem Macháčkem a Danielem Rubešem pohovořili o aspektech podnikání, potravinové soběstačnosti České republiky a konkurenceschopnosti naší země v rámci Evropské unie.

Studenti ekonomické a zemědělské fakulty zaplnili aulu téměř k prasknutí. Porozprávět o současných problémech v agrohospodářství přišli ale i mnozí zkušení zemědělci.

Nejprve Andrej Babiš krátce představil skupinu AGROFERT a promluvil o specifikaci podnikání v Čechách. Zmínil nepříznivé podmínky pro zemědělce. Ty jsou podle něj způsobené především neschopností naší vlády.

„V Německu je úplně jiné podnikatelské prostředí. Začíná to už u infrastruktury. Tam stojí kilometr dálnice sto milionů korun. U nás je to jedna miliarda. A to největší náklady vzniknou ještě před prvním kopnutím do země. Dalším problémem je nestabilní legislativní prostředí, korupční prostředí a vymahatelnost práva. Pokud vám dneska někdo nezaplatí fakturu, nemáte na něj žádnou páku a můžete se s ním soudit třeba desítky let. To nemluvím o zvyšování daní a legislativě Evropské unie,“ shrnul Babiš negativní faktory podnikání.

Dalším zmíněným tématem bylo potravinářství České republiky. Dlouhodobě klesá zpracování místních zemědělských surovin na konečné potravinářské výrobky pro trh. Vyvážíme suroviny a dovážíme výrobky. Přidaná hodnota, zaměstnanost a zisk se tvoří mimo republiku.

Dovoz potravin se zvýšil od roku 2000 z 53 miliard korun na 131 miliard v roce 2011. Tento vývoj má negativní dopad do celé národní ekonomiky republiky. Výrazně se snižuje potenciál zaměstnanosti v zemědělství a navazujících odvětví a tím i příjmy do rozpočtu. Češi jsou vystaveni riziku výrazně nízké soběstačnosti v základních potravinách.

Navíc se zástupci AGROFERTu shodli na tom, že Česká republiky už je i potravinově nebezpečná. „Potravinářství je v České republice nejhorší sektor. Za vším stojí vláda neschopných lidí, kteří v životě nepracovali a rozhodují o kvalitě našeho života. K tomu přispívá politika Evropské unie, nerovné podmínky pro jednotlivé členské země v rámci společné zemědělské politiky a špatné rozdělení dotací v rámci republiky. Evropská unie je pro nás nutným zlem, jelikož jsme malý stát, o němž rozhodují státy jako Německo a Francie. V rámci EU nemůžeme být konkurenceschopní,“ řekl Andrej Babiš.

A v čem vidí představenstvo AGROFERTu naději? Měla by se zvýšit kompetentnost a na řídících pozicích ministerstva zemědělství i dalších institucích, které ovlivňují zemědělství, by měli pracovat lidé, kteří jsou odborníci v daném oboru.

Stejně tak by měly být rovnější podmínky pro státy Evropské unie, efektivnější rozdělování dotací a v neposlední řadě by měl stát podporovat vzdělání v zemědělském a potravinářském sektoru.

Akce, kterou uspořádali studenti zastupující mezinárodní organizaci AIESEC, byla zakončena diskuzí s přednášejícími. Vymezený čas pro debatu využili až do poslední minuty.

Soběstačnost ČR ve výrobě hlavních zemědělských surovin

Rostlinná výroba:

Pšenice 161,5 %
Řepka 118,9 %
Cukrovka 124,2 %
Brambory 85,5 %
Ovoce mírného pásma 77,9 %
Zelenina 36,9 %

Živočišná výroba:

Vepřové maso 60,8 %
Drůbeží maso 78,8 %
Hovězí maso 121,7 %
Skopové a kozí maso 90,2 %
Mléko 124,3 %
Vejce 87,6 %

Štítky Andrej Babiš, AGROFERT HOLDING, potravinová soběstačnost, Jihočeská univerzita, přednáška studentům, Česko, Evropská unie, vláda, Agrofert, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, podnikání, Německo, Jaroslav Faltýnek, Ministerstvo zemědělství České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Za vším stojí neschopná vláda,“ míní Andrej Babiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.