Začít podnikat v České republice není procházka růžovým sadem. O tom a mnohé další problematice přednášel ve středu v aule Jihočeské univerzity Andrej Babiš, generální ředitel akciové společnosti AGROFERT HOLDING.
S Jaroslavem Faltýnkem, Jindřichem Macháčkem a Danielem Rubešem pohovořili o aspektech podnikání, potravinové soběstačnosti České republiky a konkurenceschopnosti naší země v rámci Evropské unie.
Studenti ekonomické a zemědělské fakulty zaplnili aulu téměř k prasknutí. Porozprávět o současných problémech v agrohospodářství přišli ale i mnozí zkušení zemědělci.
Nejprve Andrej Babiš krátce představil skupinu AGROFERT a promluvil o specifikaci podnikání v Čechách. Zmínil nepříznivé podmínky pro zemědělce. Ty jsou podle něj způsobené především neschopností naší vlády.
„V Německu je úplně jiné podnikatelské prostředí. Začíná to už u infrastruktury. Tam stojí kilometr dálnice sto milionů korun. U nás je to jedna miliarda. A to největší náklady vzniknou ještě před prvním kopnutím do země. Dalším problémem je nestabilní legislativní prostředí, korupční prostředí a vymahatelnost práva. Pokud vám dneska někdo nezaplatí fakturu, nemáte na něj žádnou páku a můžete se s ním soudit třeba desítky let. To nemluvím o zvyšování daní a legislativě Evropské unie,“ shrnul Babiš negativní faktory podnikání.
Dalším zmíněným tématem bylo potravinářství České republiky. Dlouhodobě klesá zpracování místních zemědělských surovin na konečné potravinářské výrobky pro trh. Vyvážíme suroviny a dovážíme výrobky. Přidaná hodnota, zaměstnanost a zisk se tvoří mimo republiku.
Dovoz potravin se zvýšil od roku 2000 z 53 miliard korun na 131 miliard v roce 2011. Tento vývoj má negativní dopad do celé národní ekonomiky republiky. Výrazně se snižuje potenciál zaměstnanosti v zemědělství a navazujících odvětví a tím i příjmy do rozpočtu. Češi jsou vystaveni riziku výrazně nízké soběstačnosti v základních potravinách.
Navíc se zástupci AGROFERTu shodli na tom, že Česká republiky už je i potravinově nebezpečná. „Potravinářství je v České republice nejhorší sektor. Za vším stojí vláda neschopných lidí, kteří v životě nepracovali a rozhodují o kvalitě našeho života. K tomu přispívá politika Evropské unie, nerovné podmínky pro jednotlivé členské země v rámci společné zemědělské politiky a špatné rozdělení dotací v rámci republiky. Evropská unie je pro nás nutným zlem, jelikož jsme malý stát, o němž rozhodují státy jako Německo a Francie. V rámci EU nemůžeme být konkurenceschopní,“ řekl Andrej Babiš.
A v čem vidí představenstvo AGROFERTu naději? Měla by se zvýšit kompetentnost a na řídících pozicích ministerstva zemědělství i dalších institucích, které ovlivňují zemědělství, by měli pracovat lidé, kteří jsou odborníci v daném oboru.
Stejně tak by měly být rovnější podmínky pro státy Evropské unie, efektivnější rozdělování dotací a v neposlední řadě by měl stát podporovat vzdělání v zemědělském a potravinářském sektoru.
Akce, kterou uspořádali studenti zastupující mezinárodní organizaci AIESEC, byla zakončena diskuzí s přednášejícími. Vymezený čas pro debatu využili až do poslední minuty.
Rostlinná výroba:
Pšenice | 161,5 % |
Řepka | 118,9 % |
Cukrovka | 124,2 % |
Brambory | 85,5 % |
Ovoce mírného pásma | 77,9 % |
Zelenina | 36,9 % |
Živočišná výroba:
Vepřové maso | 60,8 % |
Drůbeží maso | 78,8 % |
Hovězí maso | 121,7 % |
Skopové a kozí maso | 90,2 % |
Mléko | 124,3 % |
Vejce | 87,6 % |
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.