Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žádali jste o rodičovský příspěvek jindy, než letos? Tak pozor

Po odvysílání reportáže jedné televizní stanice vypukl v mnoha českých domácnostech strach o rodičovský příspěvek. Maminky se obávají, že jestliže nezajdou do konce září tohoto roku na úřad práce podepsat prohlášení o tom, že bydlí se svým dítětem na území České republiky, nedostanou peníze.

Taktéž se mnozí mylně domnívají, že úřad nebude maminky na tento formulář upozorňovat, ony ho pak nestihnou včas podepsat a peníze tak už nikdy neuvidí.

Budějcká Drbna proto začala pátrat a přímo od sociální pracovnice Marie Kulhánkové vyzvěděla, jak se na odboru sociálních dávek řeší podepisování těchto formulářů a proč vlastně byly zavedeny.

„Momentálně se vyplňování Prohlášení týká hlavně maminek, které zažádaly o rodičovský příspěvek před rokem 2012. Od tohoto roku je totiž kolonka ´Bydliště´ zakomponována do žádosti, takže není nutné nic jiného podepisovat. Jde o to, že úřad chce zamezit pobírání rodičovského příspěvku lidem, kteří mají české občanství, ale pobývají, popřípadě pracují, v zahraničí,“ vysvětlovala Marie Kulhánková.

Ty maminky, které pobíraly rodičovský příspěvek již před rokem 2012 a nechodí si ho vyzvedávat na úřad práce, kde jim automaticky bude toto prohlášení dáno k podpisu, budou k dostavení se na úřad kvůli vyplnění onoho ´Prohlášení o bydlišti´ písemně vyzvány.

„Může se stát, že nám maminka udá adresu trvalého bydliště, na které ale nebydlí. My jí pošleme výzvu o dostavení se na pracovní úřad, ale ta se nám vrátí zpátky s tím, že adresát byl nezastižen. Nám v tomto případě nezbývá nic jiného, než čekat, až se maminka přihlásí sama, že nedostává peníze na účet. Samozřejmě jí budou příspěvky zaslány i zpětně po tom, co podepíše prohlášení o bydlišti,“ doplnila Kulhánková.

Štítky rodičovský příspěvek, úřad práce, bydliště, změna, podpis, peníze, Úřad práce České republiky, Marie Wagnerová-Kulhánková, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Hronková

Ty maminky, které pobíraly rodičovský příspěvek již před rokem 2012 a nechodí si ho vyzvedávat na úřad práce, kde jim automaticky bude toto prohlášení dáno k podpisu, budou k dostavení se na úřad kvůli vyplnění onoho ´Prohlášení o bydlišti´ písemně vyzvány ....... mám tedy takovej pocit, že mojí adresu tedy zapoměli ... nebýt kamarádky tak to ani nevim ....

Pátek, 7. září 2012, 21:27Odpovědět

Žádali jste o rodičovský příspěvek jindy, než letos? Tak pozor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.