Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českých Budějovicích začne dopravní omezení kvůli výstavbě IV. železničního koridoru

Značně omezen bude od pondělí provoz na jedné z nejrušnějších komunikací v Českých Budějovicích, v Nádražní ulici. Jak pro agenturu Mediafax uvedl Michal Bosák z magistrátu města, důvodem jsou přípravné práce na stavbu IV. železničního koridoru.

V krajském městě tak začnou první dopravní problémy a omezení spojené s výstavbou rychlostní železnice, které mají s přestávkami trvat asi tři roky.

Dočasně bude zrušena zastávka Skuherského. "Bude zde zahájena příprava na modernizace trati v okolí železničních mostů na křižovatkách ulice Nádražní se Skuherského a Pekárenskou," uvedl Michal Bosák.

Právě v tomto úseku ve směru od viaduktu na Pražskou třídu se jeden jízdní pruh v Nádražní ulici uzavře. Už nyní se přitom v této lokalitě téměř denně tvoří kolony a při větším zatížení, například v pondělní či páteční špičce nastává kolaps dopravy. Obyvatelé Budějovic i řidiči se nyní obávají ještě horší situace.

“Dopravní podnik města nyní dočasně zruší zastávku MHD Skuherského ve směru na Palackého náměstí, kde zastavují autobusy s čísly 5, 11, 17 a 41. Kvůli stavbě tu dopravce nemůže zřídit jinou provizorní zastávku,“ uvedl Bosák.
 Cestující tak mohou využít nedaleko zastávku Palackého náměstí. Žádná další omezení kvůli stavbě IV. železničního koridoru cestující v MHD v nejbližší době nečekají.

Rozsáhlé výluky zatím neplánují ani České dráhy. "Budou se týkat hlavně nočních hodin, kdy není takové obsazenost vlaků. Náhradní autobusové dopravy tak bude minimum," uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Jiří Kafka.
Na další omezení se ale řidiči budou muset v Českých Budějovicích připravit už od 7. dubna, kdy se zcela uzavřou viadukty ve Skuherského a Pekárenské ulici. Pro chodce bude ve Skuherského vybudován chráněný průchod.

Stavba rychlostního IV. železničního koridoru zkomplikuje průjezd Budějovicemi především v roce 2012, kdy se uzavřou dva nejdůležitější viadukty ve městě, a sice v Rudolfovské a Pražské ulici. Tudy jezdí větší část dopravy směrem na Tábor a na Prahu.

Modernizace téměř tříkilometrového úseku trati mezi Severní zastávkou a Hlavním nádražím v krajském městě bude stát 740 milionů korun a skončit by mělo do roku 2014.


René Kekely

Štítky České Budějovice, Michal Bosák, Mediafax, České dráhy, Jiří Kafka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích začne dopravní omezení kvůli výstavbě IV. železničního koridoru  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.