Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Ve svém desátém roce existence otevře VŠTE laboratoře, Čínské centrum a začne stavět kolej

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická se za deset let značně propracovala. Její růst vyvrcholí v tomto roce, kdy otevře nové Centrální laboratoře, začne stavět vlastní kolej a zahájí provoz Čínského centra v centru Budějc.

Když škola v březnu roku 2006 vznikla, nikdo nevěděl, jakému zájmu se budou její obory těšit. V prvním školním roce měla VŠTE 160 studentů. Za deset let se jejich počet zvětšil více jak sedmadvacetkrát. Nyní na Okružní dochází 4400 studentů. „Cíle, které škola dostala v zakládací listině do vínku, jsou dávno splněné a překonané. Progres je jednoznačný a před námi je mnoho práce, mající hluboký smysl. Zájem o technické profese stále roste a tím i o naše absolventy. I když hlavně u strojírenských oborů nejsme zatím schopni poptávku trhu práce uspokojit,“ říká rektor vysoké školy Marek Vochozka.

Vysoká škola technická a ekonomická usiluje i o nové akreditace. Ráda by otevřela obor, ve kterém by se učilo využití IT v byznysu. Letos poprvé navíc škola bude mít první absolventy magisterského oboru Logistické technologie. V kumulativním součtu vzešlo z VŠTE kolem dvou tisíc absolventů.

„Začali jsme v podstatě na zelené louce, neměli jsme vlastní areál, proto jsme fungovali v nájmu. V současné době máme vlastní areál, rozpočet nám vzrostl z původních 12 milionů korun na cirka 150 milionů korun a majetek školy se pohybuje na úrovni cirka 350 milionů korun,“ uvádí Vochozka.

Na jubilejní desátý rok má Vysoká škola technická a ekonomická připraveno několik speciálních akcí. Dominovat mu bude dubnové otevření Čínského centra na náměstí Přemysla Otakara II. Škola již delší dobu velmi úzce spolupracuje s  Henanskou univerzitou, a tak je takový krok zcela logický. Studentům, ale i veřejnosti přinese možnost výuky čínštiny nebo historie a kultury asijské země. Své si zde najdou i podnikatelé, kteří prostřednictvím Čínského centra budou moci navázat kontakty.

V červnu poté zahájí provoz Centrální laboratoře. Náklady na jejich výstavbu přesahují částku 100 milionů korun. „Na stavbu nám nikdo nepřispěl, jsou výsledkem naší rozpočtové kázně,“ přidává rektor. V září by mělo dojít k položení základního kamene kolejí vysoké školy. Ty by měly kapacitně pojmout až tři stovky ubytovaných. Akce spojené s desátým rokem od založení ukončí v prosinci slavnostní zasedání spojené se shromážděním klubu absolventů a představením insignií. Nad jejich podobou nyní debatují s architektem zástupci školy v čele se samotným rektorem. 

Zajímavostí je určitě i novinka v podobě hokejového utkání mezi VŠTE a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Střetnutí „rivalů“ se uskuteční v průběhu března. Studentských akcí je však daleko více. „Jsem rád, že nám škola dává prostor a stabilně naše aktivity podporuje. Studentský život prostě na akademickou půdu i do města patří,“ uvádí předseda Studentské unie VŠTE Radim Šesták.

Na Vysoké škole technické a ekonomické mohou si mohou zájemci o studium vybrat v pěti bakalářských oborech: Stojírenství, Technologie dopravy a přepravy, Pozemní stavby, Konstrukce staveb a Ekonomika podniku. Pro zájemce o magisterské studium jsou připraveny obory Logistické technologie a Konstrukce staveb. Součástí školy je od roku 2014 Centrum technických studií VŠTE v Táboře se specializacemi Stavební management a Progresivní materiály v automobilovém průmyslu. Pod VŠTE rovněž patří Celoživotní vzdělávání, kterým ročně projde přes 1500 lidí. Novinkou jsou programy MBA a BBA.

Foto Jan Luxík

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, laboratoř, vysoká škola, České Budějovice, Marek Vochozka, studium, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve svém desátém roce existence otevře VŠTE laboratoře, Čínské centrum a začne stavět kolej  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.