Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školní třídy je třeba pravidelně větrat i v tomto mrazivém počasí

V zateplených a nevětraných třídách hrozí dětem malátnost, bolesti hlavy a snadno se tu šíří infekce. Výměna oken a zateplování obvodových plášťů školních budov uspoří školám a jejich zřizovatelům nemalé částky. Tyto investice do úspor energií ale přinášejí z hlediska ochrany zdraví i některé aspekty, s nimiž je třeba počítat.

V dokonale utěsněných třídách, v nichž je běžně koncentrováno kolem třiceti osob, se velmi rychle zvyšuje koncentrace oxidu uhličitého, který žáci vydechují. V takovém prostředí se školáci nemohou dobře soustředit a při nedostatečném nebo špatném větrání se cítí malátní a může je například i bolet hlava.

Učitelé a zaměstnanci škol se proto musejí více soustředit na pravidelné větrání. Mělo by platit pravidlo, že o přestávkách se musí intenzivně větrat.

Kvalita vzduchu ve třídách zajímá hygieniky, a to už v rámci stavebního řízení. „Kontrolujeme například, zda je v projektech řádně navržena požadovaná výměna vzduchu, tj. 20 až 30 metrů krychlových na žáka za hodinu. V praxi to znamená, že se v běžné učebně o ploše 60 metrů čtverečních a světlé výšce 3,3 metru při počtu 25 žáků musí obměnit vzduch 2,5 až 4krát za učební cyklus. Pokud je dětí více, což je pravděpodobnější, tak i vícekrát,“ uvedla Marie Nosková z KHS Jihočeského kraje.

Současné typy oken jsou konstruovány tak, že nabízejí téměř vždy možnost několika provozních poloh, tedy s uzavřením natěsno nebo s ventilačními polohami, záleží však na učitelích a pracovnících škol, aby okna používali vhodným způsobem. Při uzavření natěsno je přirozená infiltrace vzduchu zvenčí téměř nulová, zatímco v místnosti se zavřenými okny starého typu se za hodinu vyměnila i polovina vzduchu v místnosti.

Existuje několik studií provedených v minulých letech ve školách, které prokázaly, že v nevětrané učebně se během vyučovací hodiny může zvýšit obsah CO2 až několikanásobně nad maximální přijatelnou hodnotu. Při intenzivním větrání se koncentrace CO2 dostane během několika minut zpět na přijatelné hodnoty.

V nevětrané učebně se zároveň snadněji šíří infekce včetně akutních respiračních infekcí, a zvyšuje se koncentrace mikrobů a dalších znečišťujících látek.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky učebna, okno, infekce, Marie Pštrossová-Nosková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní třídy je třeba pravidelně větrat i v tomto mrazivém počasí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.