Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na táboře v Dolní Vltavici se děti učí zachraňovat lidské životy. Stanou se z nich vodní záchranáři

Táborového pobytu vodních záchranářů v Dolní Vltavici se účastní 20 dětí a pět instruktorů. Ti děti učí základy potápění, zdokonalují se v plavání, ale také zlepšují svou mrštnost, hbitost, odolnost a fyzickou zdatnost. Právě z těchto dětí se stanou vodní záchranáři, kteří zachraňují topící se turisty, kteří přijedou na Lipno.

Třináctiletá Alena Patčová chce být vodní záchranářkou. Čtyři roky trénuje plavání a přihlásila se i na letní tábor, který organizuje Vodní záchranná služba Českého červeného kříže se sídlem v Českém Krumlově, ta letos slaví 50 let od svého vzniku.

Zdokonalila jsem se v plavání i potápění. Každý den si troufnu potopit se hlouběji. Moc se mi na táboře líbí,“ uvedla Alena.

Tábor je určený pro naše členy od osmi do patnácti let. Všechny aktivity směřují k tomu, aby dítě bylo schopno pomoci druhému člověku v nouzi nejenom na vodní hladině, ale i v běžném životě. Na konci tábora skládají zkoušky k získání osvědčení mladého záchranáře, což je jakýsi motivační prvek pro jejich další práci. Na tyto certifikáty navazují osvědčení, která opravňují dospělého záchranáře vyjíždět k zásahům a zachraňovat životy,“ vysvětlil Radek Toman, jeden z instruktorů.

Některé děti mají především strach z jiné vody, než je v bazénu. Bojí se, že narazí na rybu, šlápnou na raka. Odstranit takové obavy nenásilnou formou, je náš první úkol,“ doplnil.

Na Lipně každý rok dojde k tomu, že se někdo topí, většinou má drama šťastný konec, ale máme zde i tragédie. Nejhorší jsou příliš sebevědomí opilci na vodě a tak tu mají vodní mají záchranáři stále co dělat. Protože jsou to dobrovolníci, nikdy jich není dost. Záchranáři nejenom, že učí děti vztahu k přírodě, vodě a vycházet se svými kolegy, ale také si vychovávají své následovníky, díky kterým bude na Lipensku o kousek bezpečněji,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který stará o rozvoj cestovního ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

Nikdo z vodních záchranářů není profesionál, všichni mají své občanské povolání a tuhle práci dělají ve svém volném čase. Nejčastěji se jedná o policisty, vojáky z povolání a profesionální záchranáře.

Instruktoři během pobytu u dětí zvyšují fyzickou zdatnost, důležité jsou především pravidelné dávky v plavání. Ale také potápění, běhání, lezení, jízda na kajaku, na kole, ale například i paintball. „Děti si musí umět ve vodě nasadit brýle a šnorchl, potopit se, uplavat určitou vzdálenost. Znovu sundat a nasadit. V této činnosti musí získat velikou zdatnost,“ uvádí Toman. Večer je na programu teoretická výuka například uzlování, zdravověda nebo ovládání různých plavidel.

Tábor trvá deset dní, do neděle 5. srpna. Vyvrcholením bude páteční kurz přežití, který povedou profesionální vojáci, kteří prošli zahraničními misemi například v Afghánistánu. „Přes den dostanou školení, prolnuté praktickými ukázkami, jak se chovat v krizových situacích, například v lese. Večer je čeká důležitý úkol. Budou mít praktické cvičení v jízdě na kajaku a lezení, budou také zachraňovat raněného. Spíme venku pouze s celtou pod širákem, musíme si uvařit a ráno se vracíme na základnu,“ uzavřel Toman.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže v Českém Krumlově má registrovaných asi 60 dětí, z toho 40 je aktivních a polovina z nich tráví tyto dny na táboře u Lipna.

Tisková zpráva

Štítky záchranář, voda, turista, Lipno, letní dětský tábor, plavání, Dolní Vltavice, potápění, Vodní nádrž Lipno, Radek Toman, Český Krumlov, Český červený kříž, Afghánistán, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na táboře v Dolní Vltavici se děti učí zachraňovat lidské životy. Stanou se z nich vodní záchranáři  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.