Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějčtí biologové představí svůj stylový karavan, používají ho jako interaktivní showroom

Málokoho by na křížovatce napadlo, že stylový stříbrný karavan stojící ve vedlejším pruhu nejede na Lipno, ale na vědeckou konferenci. Bilogoické centrum Akademie věd si jeden takový nově pořídilo a osadilo ho nejnovějšími mikroskopy a laboratorní technikou. Používá ho jako moderní interaktivní showroom pro prezentaci vědy a výzkumu.

Poprvé se pojízdná laboratoř biologického centra představí na budějckém náměstí 5. prosince. Před tradičním příletem anděla z Černé věže dají vědci návštěvníkům ochutnat Biologické peklo.

Karavan se promění v peklo plné čertovských potvůrek. Budějčtí biologové dostojí své pověsti a přivezou s sebou živé parazity, v tomto případě čerstvé červy vypreparované z ryb. Vědci budou také odhalovat ďábelská tajemství světa pod zemí. Nejzajímavější budou živé půdní organismy, mezi nimiž kraluje ďábelský pracant – žížala. „Věda není vždy jen práce v bílých rukavičkách u mikroskopu nebo výkonného počítače. Za výzkumem musíme i do terénu, a pokud nás zajímá studium konkrétní části živočicha, nezbývá, než se pustit do pitvy,“ doplňuje koordinátorka laboratoře Markéta Kubátová další bod programu, jímž bude preparace jednotlivých orgánů ryb. Návštěvníci se mohou těšit i na chemický pokus “Faraonovi hadi“ a ukázku různých vzorků vody se sinicemi a řasami.

Laboratorní karavan navštíví v průběhu pěti let veletrhy, výstavy, školní dvory, ale třeba i letní tábory po celém Česku. „Cílem je především odstranit předsudky, nadchnout publikum a ukázat vědu z jiného pohledu,“ říká vedoucí projektu Renata Novotná z Biologického centra AV ČR. Kromě publika si z náměstí cenné zkušenosti odnesou i badatelé a doktorandi, kteří si ověří své prezentační dovednosti a získají nový pohled na svou práci díky sdílení svých poznatků s širokou laickou veřejností.

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky karavan, Akademie věd České republiky, Vodní nádrž Lipno, Biologické centrum AV ČR, Černá věž, Česko, Renata Novotná

Budějčtí biologové představí svůj stylový karavan, používají ho jako interaktivní showroom  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.