Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak zvládnout vysokou školu? Na VŠTE se zaměří na první ročníky, čeká je řada novinek i stálé studijní kruhy

PR článek

Noví studenti, kteří 5. října zahájí na českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) akademický rok 2020/21, se potkají s řadou novinek. Čeká je pevný rozvrh s rovnoměrně rozloženým učivem do jednotlivých dnů, stálé studijní kruhy i individuální přístup.

„Rádi bychom, aby se studenti, přicházející ze středních škol, lépe adaptovali na prostředí vysoké školy. Nejde o malý počet, letos zhruba o 1200 osob,“ vysvětluje změny rektor Marek Vochozka. Škola je proto individuálně provede zápisem ke studiu, do skupin a předmětů. Bude také vytvářet pevné studijní kruhy. „To pomůže studentům vytvářet vzájemné sociální vazby. Budou se ve škole cítit komfortně a ztotožní se s ní a jejím prostředím,“ dodal rektor.

Podle Lukáše Polaneckého, ředitele útvaru pro administraci studia a celoživotní vzdělávání VŠTE, to bude pro studenty prvních ročníků bakalářských programů představovat velkou pomoc.

„Hned od prvního semestru jim chceme ukázat, že pokud budou studovat předměty podle doporučeného studijního plánu, mají největší šanci vysokou školu úspěšně absolvovat,“ uvedl ředitel.

Jak upozorňuje prorektor Vojtěch Stehel, který má od roku 2021 převzít jako rektor řízení VŠTE, přechody mezi obory nebo úplné ukončení studia představuje celospolečenský problém, který vysoké školství zatěžuje. „Chceme jít problémům naproti, řešit je. Studium technických oborů je náročné, vyžaduje píli, soustavnost. Prostě je to tvrdší řehole, než mnozí čekají,“ říká.

V Česku se předčasný odchod ze studií týká nejčastěji posluchačů technických a zemědělských oborů, ale i chemie, matematiky, fyziky. Zdaleka ne všichni, kteří ke studiu nastoupí, to dotáhnou až k bakalářské promoci.

VŠTE pro prváky také zavádí předmět Etika a filozofie vysokoškolského prostředí, v němž se seznámí s historií a současností vysokého školství i třeba strukturou školy. Zapsat si ho ale budou moci také studenti vyšších ročníků.

Změny podpoří i nová přehledná aplikace do mobilu, kterou pro studenty připravilo oddělení IT. Ta jim umožní se bez problémů zorientovat v informačním systému VŠTE, v němž je k dispozici vše, co se týká studia. Od rozvrhu, konzultací s akademiky až po objednávky obědů.

„I když naše vysoká škola nepatří mezi snadné, zájem o studium na ní nijak neklesá. To považuji za úspěch. Potvrzuje to i letošní počet nováčků, stejně jako vysoký zájem o nově akreditované studijní programy,“ uzavřel Lukáš Polanecký

Nově lze na VŠTE studovat bakalářský program Řízení lidských zdrojů a navazující magisterský program Pozemní stavby. Ten místo zanikajícího oboru Konstrukce staveb. Celkem na škole bude v novém akademickém roce působit opět přes 4000 studentů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky VŠTE, vysoká škola, Marek Vochozka, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, studium, Vojtěch Stehel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak zvládnout vysokou školu? Na VŠTE se zaměří na první ročníky, čeká je řada novinek i stálé studijní kruhy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.