Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budoucnost stavebnictví se rýsuje na VŠTE. Odborníci hledají řešení, která povedou ke snížení ekologické zátěže

PR článek

Výzkumu v oblasti betonu a cementových kompozitů se intenzivně věnuje Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Cílem je nalezení vhodných cest náhrady cementu v betonových směsích, jehož výroba je energeticky náročná a současně představuje významnou zátěž pro životní prostředí. Pozornost je věnována zejména využití vhodných průmyslových odpadů a vedlejších produktů, které jinak často končí nevyužité na skládkách.

„Vzhledem k zajištění dlouhodobé udržitelnosti stavebnictví se jedná o cestu správným směrem,“ uvádí vedoucí výzkumu Jaroslav Pokorný. „Náhrada cementu v betonových směsích za vhodné alternativní či odpadní materiály, za současného zachování jejich pevnosti a trvanlivosti, povede při aktuálních objemech produkce betonu k razantnímu snížení ekologické zátěže.“ 

Jenom pro zajímavost, výroba cementu je spojena se značným množstvím uvolněného skleníkového plynu (CO2), kdy se na 1 t cementu uvolní přibližně 0,9 t CO2. Nezanedbatelné také je, že jsou při ní využívány neobnovitelné přírodní zdroje, jejichž zásoby nejsou nevyčerpatelné.

Na výzkumu, který na VŠTE odstartoval v roce 2018, se podílí celá řada odborníků. Aktivně zapojeni jsou i studenti posledních ročníků, kteří tak získávají cenné informace pro své kvalifikační práce. „Snažíme se maximálně pracovat s aktuálními trendy a zapojovat je do výuky,“ upozorňuje rektor VŠTE Vojtěch Stehel.

První výsledky výzkumu již vědci z VŠTE představili v rámci vydaných odborných publikací. Zavedení nových ekologičtějších betonových směsí do komerčního užívání však vyžaduje jejich podrobnější testování a získání certifikátu kvality.

Výzkum v oblasti cementových kompozitů je jedním z mnoha směrů, které může Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích vyzdvihnout. Na této akademické půdě vzniká řada významných projektů, pro které jsou principy trvalé udržitelnosti a ochrany životního prostředí velmi významnými faktory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, VŠTE, stavebnictví, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, výzkum, Jaroslav Pokorný, Vojtěch Stehel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Larry Fox

Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Získejte půjčku od jedné z předních britských úvěrových společností. 24Hour Loan Service je jednou z největších zajištěných půjček ve Velké Británii a náš přátelský a zkušený personál dokáže vaši žádost zpracovat rychle a efektivně. Můžete si půjčit na jakékoli období od 1 do 25 let a libovolnou částku od 2 000,00 GBP do 100 000 000,00 GBP na jakýkoli účel.

S nízkou úrokovou sazbou 3% ve všech částech světa. Aplikace je k dispozici pro uchazeče, kteří mají 18 a více let. Můžete se přihlásit prostřednictvím whatsapp: +447451283532 nebo e-mailu: larryfox2017@hotmail.com

Úterý, 11. května 2021, 13:54Odpovědět

Budoucnost stavebnictví se rýsuje na VŠTE. Odborníci hledají řešení, která povedou ke snížení ekologické zátěže  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.