Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podzimní premiéry v digitálním planetáriu nabídnou černé díry a zrození Země

PR článek

Černé díry jsou doslova těmi nejhustějšími objekty ve vesmíru. Ohýbají čas a prostor, pohlcují světlo a probuzují naši zvědavost. Nejsou přímo vidět, ale můžeme je odhalit na základě pozorování jejich okolí. V Českých Budějovicích se žádná černá díra nenachází, zato je zde digitální planetárium a to má v programu několik nových show. Včetně autorského pořadu o černých dírách nebo poutavého filmu o vzniku naší planety.

Černá díra. Snad neexistuje jiný objekt ve vesmíru, který by natolik dráždil naši představivost. Místo, odkud není návratu. Místo, kde se naše známé fyzikální teorie testují, přepisují anebo vznikají úplně nové. Černé díry se často nacházejí ve středech galaxií, nebo mohou vzniknout s koncem života velmi hmotných hvězd. Materiál v nich je stlačen neuvěřitelnou silou do malého prostoru a přes takzvaný horizont událostí se už nikdy nedostane zpět ven. V pořadu Černé díry a zborcený časoprostor se diváci dozví, jak se tyto fascinující objekty projevují a jaké by to bylo do takové černé díry vletět.

Film Zrození Země, promítaný na kopuli digitálního planetária, je úžasným putováním časem až ke zrození naší planety a vzniku Měsíce před více než čtyřmi miliardami let. Příběh vypráví také o trnité cestě evoluce života, či teorii velkého třesku a vzniku Vesmíru jako takového. Část programu v planetáriu je vždy s živým komentářem a možností debaty, při které mohou návštěvníci klást oblíbené dotazy.

Pro děti přibyl v programu druhý díl filmu Polaris, tentokrát na téma padajících hvězd. Zvídavý tučňák a lehce popletený lední medvěd jsou opět v akci a na stopě vesmírných záhad. Vydejte se s nimi do vesmíru i vy. Termíny a rezervace vstupenek na jednotlivá představení jsou k dispozici na www.hvezdarnacb.cz.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice Vám přeje krásný advent. A pokud byste chtěli v předvánočním čase vesmírně zabavit sebe nebo své děti, navštivte na webu Hvězdárny stránku Online vzdělávání, plnou zajímavostí, her a materiálů ze světa astronomie.

Ohodnoť článek

Štítky České Budějovice, planetiárium, premiéra, černá díra, vesmír, digitální planetárium, Země, Polaris Industries, advent, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní premiéry v digitálním planetáriu nabídnou černé díry a zrození Země  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.