Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na VŠTE začal akademický rok. Prioritou je kvalita studia

PR článek

Pro zhruba 3500 studentů českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) dnes začal akademický rok 2022/23. Je mezi nimi přes tisíc prváků. Přitom vyšší stovky zájemců v přijímacím řízení neuspěly a škola je ke studiu nepřijala.

„Jednoznačně se orientujeme na zvyšování kvality, prohlubování znalostí. Chceme, aby naši absolventi měli co nejlepší uplatnění, pracovali v oboru, který studují, rychle se adaptovali a přinášeli podnikům a institucím očekávaný efekt. A na to je musí škola dobře připravit,“ vysvětluje rektor Vojtěch Stehel.

Studijní novinky jsou tedy spíše drobné a týkají se aktualizací obsahu některých předmětů v souvislosti s vývojem oboru. „Současné studijní programy s potřebným zaměřením pro region naplňují naše poslání. Proto je ani neplánujeme příliš rozšiřovat, spíše doplňovat. Je tu velký tlak na robotizaci, průmysl 4.0. To se významněji projeví už v příštím roce díky Národnímu plánu obnovy,“ uvedl rektor.

Škola zřídila také Suport centrum, v němž mohou studenti konzultovat nebo požádat o doučování. To jim může poskytnout vyučující nebo i někdo z nadaných spolužáků. „Řada studentů má obavy z matematiky nebo některých předmětů, které s matematickým aparátem pracují jako je fyzika nebo termodynamika. Tomu se v technických oborech nevyhneme, ale právě Suport centrum může studentům, a tedy i kvalitě výuky, pomoci,“ dodal.

Studenti také musí obhájit absolvovanou odbornou praxi. Ta stále zůstává v českém vysokém školství nadstandardní svou délkou i rozsahem. Trvá celý semestr a musí jí projít každý student.

Na přelomu října a listopadu se uskuteční Týden přednášek, v němž v jednotlivých předmětech vystoupí nejlepší odborníci z praxe. Jedná se o další krok propojování teoretické výuky s praxí. Studenti tak získají představu o tom, kde mohou svoji praxi uskutečnit, jak jsou teoretické koncepty v daných podnicích aplikované a jaké závěrečné práce lze ve spolupráci s podniky realizovat.

Největší investici je stavba druhé etapy laboratoří za více než 127 milionů korun, která bude dokončena v srpnu 2023 a doplní první etapu komplexu laboratoří z roku 2016. Na stavbu se VŠTE investičně připravovala několik let a získala na ni také finanční podporu ministerstva školství.

Online výuku kvůli covidu nebo drahým energiím vedení školy nepředpokládá, ale je na ní připraveno. Náklady na plyn a elektřinu chce snížit tak, aby se to nedotklo studia. V úvahu přichází změna v organizaci akademického roku s pauzou v energeticky nejnáročnějších zimních týdnech. Rozhodnuto ale zatím není. Záležet bude i na vývoji cen energií.

Na VŠTE, patřící mezi veřejné vysoké školy, jsou k dispozici magisterské programy Strojírenství, Logistika, Pozemní stavby, Podniková ekonomika a Znalectví. Mezi těmi bakalářskými jde o programy Strojírenství, Technologie a řízení dopravy, Pozemní stavby, Podniková ekonomika, Business analytik a Řízení lidských zdrojů.

Ohodnoť článek

Štítky VŠTE, studium, vysoká škola, akademický rok, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Vojtěch Stehel, BDSO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE začal akademický rok. Prioritou je kvalita studia  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.