Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Odborníci z VŠTE představili veřejnosti své výzkumy hravou formou

PR článek

I v letošním roce se VŠTE zapojila do projektu Noc vědců, který otevírá brány vysokých škol a institucí a ukazuje vědu zábavnou formou. Téma tohoto ročníku bylo Všemi smysly. V kampusu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích na Okružní bylo v pátek 30. září připraveno více než 30 různých aktivit pro děti i dospělé. Noc vědců na VŠTE navštívily stovky diváků a letošní ročník se tak stal dosud nejúspěšnějším.

Jednotlivá stanoviště byla tematicky rozdělena podle zaměření vysoké školy a vybavení zdejších laboratoří, což je strojírenství, stavebnictví, doprava a logistika, chemie či znalectví. Ve venkovních prostorách létaly drony a uvnitř kampusu současně probíhalo představní těchto bezpilotních prostředků, které se na škole vyvíjejí, konstruují a využívají k projektům. Velký ohlas měla virtuální realita a simulátory dronů na počítači. Děti i rodiče si tak mohli vyzkoušet pilotování dronů na vlastní kůži. Ve virtuální realitě však byly k vidění i mnohé další ukázky, z nichž mezi dětmi nejoblíbenější byli dinosauři.

Ve stavební laboratoři probíhala ukázka výroby a odpalování dýmovnice ze stavebních směsí. Diváci se tak mohli seznámit s různým využití stavebních směsí, ze kterých lze vytvořit i raketový pohon pro modeláře. Ukázka samotné dýmovnice před budovou laboratoří byla jedním z nejzajímavějších stanovišť.

V laboratoři 3D tisku bylo k provozu připraveno několik tiskáren a návštěvníci mohli sledovat tisk v přímém přenosu. Zároveň zde byl k dispozici robot na ovládání, s nímž si děti mohly vyzkoušet přenášení předmětů. V laboratořích bylo k vidění také 3D rameno, které skenovalo prototyp převodovky.

Protože letošní téma bylo Všemi smysly, návštěvníci na dalších stanovištích rozpoznávali různá koření čichem, přírodní materiály hmatem či jedlé peníze chutí. Ústav znalectví a oceňování si kromě toho také připravil stanoviště, kde si děti mohly postavit vlastní dům z kostek LEGA a rovnou zjistit, kolik by taková nemovitost v reálu stála.

Další stanoviště se zaměřovala na představení matematických her a fyzikálních jevů. Oblíbeným úkolem byla například kresba laserem na fotoluminiscenční desku. Děti také mohly rozložit barvy na jednotlivé složky pomocí solného roztoku nebo si za využití základního domácího vybavení a kuchyňského spotřebního materiálu vyrobit vlastního hopíka.

Ve strojní laboratoři probíhalo testování materiálu na profesionálních strojích, jako je Charpyho kladivo, trhačka či tvrdoměr. Testované materiály si návštěvníci mohli prohlédnout také pod mikroskopem či zapsat naměřené hodnoty pod dohledem odborníků.

V Bezbariérovém centru VŠTE byla jedinečná možnost napsat a vytisknout texty na Braillské tiskárně a vžít se tak na chvíli do role nevidomých. Zajímavá byla také „eye tracking challenge“, kde si člověk mohl vyzkoušet, na která místa obrázku či videa se podvědomě zaměřuje při sledování.

V chemické laboratoři byly k vidění vizuálně zajímavé pokusy, jako je faraonův had, sloní zubní pasta či výroba „zlata“. Návštěvníci si také mohli zasportovat a porovnat svou rychlost na vyměřeném úseku s různými zvířaty.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky VŠTE, Noc vědců, kultura, věda, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, laboratoř, vysoká škola, dron, materiál, České Budějovice, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci z VŠTE představili veřejnosti své výzkumy hravou formou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.