Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nestojíme na místě, hledáme nové cesty, říká ředitel Gymnázia Týn nad Vltavou

PR článek

Gymnázium Týn nad Vltavou je osmileté gymnázium, které má již více než sedmdesátiletou tradici. Nachází se na okraji města v klidném, téměř venkovském prostředí a je součástí areálu s množstvím sportovišť i venkovní učebnou. Ta vznikla na podnět žáků školy, leží v blízkosti biotopu a je přirozeně zakomponovaná do krajiny. Nejbližší okolí školy tak nabízí žákům prostředí vhodné ke sportu i relaxaci, ale také k výuce. Konec roku svádí k bilancování, a tak se ohlédli za událostmi a novinkami uplynulého roku.

Ohlédnutí první: Technologie ve školních lavicích

Gymnázium přirozeně prochází nutnou modernizací, do výuky zařazuje nejnovější technologie. Nejen v hodinách ICT se využívá technická novinka - brýle na virtuální realitu, které umožňují např. přenést se do centra New Yorku, nahlédnout do domu Anne Frankové, seznámit se s vnitřními orgány lidského těla nebo si zkusit ovládat kosmickou loď. Žáci pracují s 3D tiskárnou nebo se stavebnicí Lego mindstorms, díky níž se učí základům programování a robotiky. Tyto výkřiky nejmodernější techniky však nejsou jedinou novinkou. V angličtině žáci konverzují s rodilou mluvčí – učitelkou z USA, připravují se na zkoušky FCE, nacvičují divadelní představení. Novinkou naopak není partnerství s firmou ČEZ – tento energetický gigant zůstává strategickým partnerem školy. Studenti se tak účastní pravidelně Jaderné maturity, školu navštěvují odborníci z Jaderné elektrárny Temelín apod.

Ohlédnutí druhé: Úspěchy na poli vzdělání

Studenti jsou vedeni k intenzivní práci na vlastních odborných projektech, učitelé je podporují v účasti na středoškolské odborné činnosti. Výsledkem této snahy je i vítězství studenta Prokopa Machoně v celostátním kole této soutěže v dějepisu. Zdejší maturanti pravidelně dosahují výborných výsledků v celostátním srovnání státních maturitních zkoušek, vítězové školních kol předmětových olympiád reprezentují gymnázium v okresních, krajských, potažmo republikových kolech.

Ohlédnutí třetí: Nejen studiem živ je člověk

Možnost podílet se na chodu školy nejen prostřednictvím volených zástupců tříd ve Studentské radě je již samozřejmostí. Z jednotlivých tříd často přicházejí podněty a inspirace – ať už jde o nápady na realizaci nových projektů, nebo tematických dnů (Barevné dny, Den jazyků). Studenti také sami organizují v průběhu svého studia různé akce, např. sportovní den, Majáles, maturitní ples. Dlouholetou tradici má rovněž účast žáků na charitativních projektech (Srdíčkové dny, fond Sidus). Všechny výše zmíněné aktivity rozvíjejí organizační kompetence studentů i kompetence podnikatelského charakteru. Zájemci z řad studentů se také podílejí na tzv. peer programu, což je program, v jehož rámci proškolení studenti hovoří se svými spolužáky o tématech, která jsou mladým blízká (návykové látky, bezpečný sexuální život apod.). Tento program je součástí preventivních aktivit školy. „Peeři“ také připravují spolu se školním metodikem prevence adaptační kurz pro žáky primy.

Ohlédnutí čtvrté: Kooperace s partnery

V posledních letech vedení školy výrazně spolupracuje s Domovem sv. Anežky a školkou V buši. Společně s těmito subjekty připravuje již tradiční  Čihovice fest – hudebně divadelní happening, na němž se prezentuje i práce klientů Domova sv. Anežky, a nově vznikla i tzv. Čihovická olympiáda, jíž se kromě týnských gymnazistů mohli zúčastnit i žáci z místních základních škol, děti ze školek i učitelé a klienti z Anežky.

„Naše škola má dlouhou tradici, ale nespoléháme se pouze na zavedené a osvědčené postupy, chceme, aby se ve škole pořád něco dělo, podněcujeme žáky k aktivitě a rádi se necháváme inspirovat,“ řekl ředitel školy Mgr. Milan Šnorek.

Více informací najdete na www.gtnv.cz a Gymnázium Týn nad Vltavou | Týn nad Vltavou | Facebook.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky gymnázium týn nad vltavou, vzdělání, střední škola, gymnázium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nestojíme na místě, hledáme nové cesty, říká ředitel Gymnázia Týn nad Vltavou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.