Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Roli francouzského jazyka v profesním životě přiblíží na Filozofické fakultě JU moderovaná debata s odborníky z praxe

PR článek

Ústav romanistiky Filozofické fakulty JU pořádá dne 8. 2. 2023 od 11:00 moderovanou debatu se zástupci frankofonního byznysu ohledně užívání francouzského jazyka v profesním životě. Parlez-vous français? Pokud ano, vaše šance na dobré uplatnění jsou značné! Akce přibližující užitečnost francouzštiny v současném světě je určena i pro zájemce o danou problematiku z řad veřejnosti, a především středoškolské studentky a studenty francouzštiny. Debata proběhne v přednáškovém sále v budově FF JU na Branišovské 31a v Českých Budějovicích. Vstup bude volný.

Je známo, že Francie patří mezi nejvýznamnější obchodní partnery České republiky, pohybuje se v první pětce v oblasti exportu i importu. Firmy s francouzskou mateřskou společností pak v ČR zaměstnávají na 100 000 lidí. „Z této skutečnosti vyplývá, že trh práce potřebuje čím dál tím více absolventek a absolventů se znalostí francouzského jazyka. Šance na uplatnění jsou v současné době i do let budoucích velmi vysoké,“ vysvětluje Ivo Petrů, vedoucí Oddělení francouzské filologie FF JU, pořadatel a moderátor akce.

Pozvání na debatu přijalo pět významných představitelů frankofonního byznysu. Nejen francouzské společnosti sdružuje Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK), jejíž ředitel Michal Macko bude jedním z účastníků. FČOK má více než 300 členů, kterým poskytuje široké spektrum poradenských služeb a pro které pořádá na 60 akcí ročně. Členem správní rady FČOK je další účastník, Roman Dušil, generální ředitel Pierre Fabre. Tato společnost známá především svými produkty z oblasti dermatologie patří mezi světové lídry a inovátory i v bytostně francouzské oblasti kosmetiky, ale též farmacie.

Informace o možnostech zaměstnání s francouzštinou na českém pracovním trhu obecně podá paní Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti Manpower. Frankofonní zaměstnance totiž najímají nejen francouzské společnosti, ale též mnoho jiných nadnárodních firem, které do České republiky umístily svá centra sdílených služeb, jakož i české exportně orientované společnosti.

Francouzštinu lze uplatnit i v jihočeském regionu, např. v píseckém závodě společnosti Forvia (dříve Faurecia), jehož ředitelka, Plant Manager Veronika Kormošová, bude další účastnicí debaty a zastoupen tak bude nejvýznamnější sektor české ekonomiky, tj. automotive. V Táboře pak má sídlo advokátní kancelář Constelius s pobočkami v Praze a v Paříži, jejíž Managing Partner Martin Šíp, absolvent bilingvní česko-francouzské sekce táborského gymnázia P. de Coubertina, poreferuje o možnostech využití francouzštiny v oblasti právních služeb.

„Vedle setkání s uvedenými osobnostmi z prostředí frankofonního byznysu, kteří samozřejmě v tento den budou hrát prim, dále nabízíme možnost seznámit se i se zástupci studijního programu Francouzský jazyk pro evropský a mezinárodní obchod a dalšími možnostmi studia francouzštiny na FF JU,“ doplnil Ivo Petrů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, podnikání, Česko, České Budějovice, Francie, Pierre Fabre, Faurecia, Francouzsko-česká obchodní komora, Paříž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roli francouzského jazyka v profesním životě přiblíží na Filozofické fakultě JU moderovaná debata s odborníky z praxe  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.