Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O studium na víceletých gymnáziích na jihu Čech je tradičně vysoký zájem

Stovky žáků pátých a sedmých tříd základních škol včera na jihu Čech podstoupily přijímací řízení na víceletá gymnázia. Po studiu na školách tohoto typu je tradičně vysoká poptávka. Počet zájemců bývá přibližně dva až třikrát vyšší než kapacita nabízených míst.

„Při pohledu na čísla se vracíme do období, které bylo před covidem. Znamená to, že o studium v jediné třídě osmiletého gymnázia se u nás uchází téměř dvě stovky žáků. Na jedno místo tak připadá šest uchazečů," řekl ředitel českobudějovického gymnázia Česká Antonín Sekyrka. Dodal, že kvůli pandemii koronaviru se v minulých letech hlásilo na víceleté gymnázium méně studentů. Podle něj to ovlivnil fakt, že při omezeních způsobených covidem a distanční výuce si řada dětí na studium na víceletém gymnáziu netroufla.

Přijímací zkoušky se skládají z testů z českého jazyka a matematiky. Sekyrka uvedl, že téměř všechny děti, které dnes řízení absolvovaly, mají na vysvědčení samé jedničky. „Dá se říci, že vybíráme ty nejlepší z nejlepších. Prostředí ve třídě při samotné výuce je pak pro žáky velmi motivující, protože se srovnávají s těmi nejnadanějšími," řekl Sekyrka.

Na osmiletá gymnázia se letos podle údajů Cermatu hlásí v České republice téměř 19 tisíc dětí. Zájemci o víceletá gymnázia si mohli podat - stejně jako uchazeči o studium čtyřletých maturitních oborů - dvě přihlášky. Celkově tak tento rok obdržela osmiletá gymnázia zhruba 34 400 přihlášek. Na jihu Čech loni usilovalo o přijetí na osmiletá gymnázia téměr 1600 dětí. Dostalo se jich necelých sedm stovek.

Na čtyřletých gymnáziích školy registrovaly v porovnání s minulými roky vyšší počet zájemců. Způsobil to především fakt, že v devátých třídách základních škol jsou nyní populačně silné ročníky. U osmiletých gymnázií se tento trend neprojevil. „Počet uchazečů byl přibližně stejný jako loni. Ale zaregistrovali jsme výraznější nárůst zájmu v případě šestiletého gymnázia. Loni se na něj hlásilo 58 žáků, letos jich je 103," řekl ředitel táborského gymnázia Pierra de Coubertina Petr Nývlt. Podle něj to souvisí právě s populačně silnými ročníky devátých tříd základních škol. Nývlt uvedl, že někteří rodiče z obav, že by se jejich děti nedostaly za dva roky na čtyřleté gymnázium, zvolili šestileté gymnázium.

Vyšší zájem registrovali i na biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. „Ale v našem případě se podle mě projevilo to, že jsme více pracovali na propagaci šestiletého gymnázia. Rodiče by si ale hlavně měli uvědomit, že na prvním místě je to, aby dítě neztratilo úsměv. Víceletá gymnázia jsou především pro žáky, kteří se chtějí více učit. A ne každé dítě je na to v páté nebo sedmé třídě připraveno," uvedl ředitel biskupského gymnázia Martin Maršík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, střední, Jihočeský, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O studium na víceletých gymnáziích na jihu Čech je tradičně vysoký zájem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.