Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V březnu se uskuteční celostátní kolo 73. ročníku Matematické olympiády

PR článek

Letošní celostátní kolo MO proběhne od 17. 3. do 22. 3. na gymnáziu Jírovcova 8, České Budějovice. Soutěžit bude celkem 81 nejúspěšnějších řešitelů krajských kol z celé České republiky. Soutěží se ve dvou kategoriích – matematické a programátorské. Fotky – motivační?

Matematická olympiáda je nejstarší předmětovou soutěží pro žáky základních a středních škol. Každým rokem ji vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Jednotou českých matematiků a fyziků a Matematickým ústavem Akademie věd České republiky. V dnešní rozsáhlé podobě soutěží studenti středních škol ve třech kategoriích sestupně podle ročníků studia A, B, a C, žákům základních škol jsou určeny také podle ročníku kategorie Z5, Z6, Z7, Z8 a Z9. Od roku 1986 je součástí Matematické olympiády též kategorie P (programování), která se zaměřuje na problematiku navrhování, co nejefektivnějších algoritmů pro řešení předložených problémů.

Hlavní událostí každého ročníku je celostátní kolo nejvyšší matematické a programovací kategorie. Z vítězů celostátního kola kategorie A se každoročně vybírá šestičlenné družstvo ČR pro Mezinárodní matematickou olympiádu MMO a rovněž vítězové celostátního kola kategorie P se účastní mezinárodního kola soutěže IOI.

Celostátní kolo soutěže je putující akcí. Každým rokem je uspořádáním pověřeno jiné gymnázium ve spolupráci s příslušnou Krajskou komisí MO. Vyhlašovatelé mají opravdový zájem, aby akce putovala po celé republice a byla tak dobrou propagací nejen samotné matematiky, ale i regionu, města a pověřené organizace. V posledních letech proběhla kola v Benešově u Prahy, Teplicích a ve Zlíně. Letošní 73. ročník MO po šestnácti letech zavítá do Jihočeského kraje do Českých Budějovic, protože organizací v termínu 17. – 22. března 2024 bylo pověřeno Gymnázium Jírovcova 8, České Budějovice společně s Jihočeskou komisí MO.

Příprava celostátního kolo je akce nemalého rozsahu. Zahrnuje třídenní pobyt 51 soutěžících matematické kategorie a následný třídenní pobyt 30 soutěžících programovací kategorie. Studenti absolvují v každé kategorii dvě soutěžní dopoledne. Navazovat bude kulturně poznávací program i odpočinkový program. S podporou vyhlašovatelů, kraje, města i sponzorů je zajištěno pro soutěžící a hosty ubytování, stravování, vlastní soutěž, volnočasový program a samozřejmě i ceny pro vítěze.

Záštitu nad akcí převzali Mgr. Pavel Klíma – náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro školství, sport a veřejné zakázky, doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová – primátorka města České Budějovice a zdárný průběh akce umožní celá řada sponzorů a podporovatelů.

Pořadatelé děkuji všem a soutěžícím přejí příjemný pobyt naplněný správně zacílenými matematickými nápady a myšlenkami.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vzdělání, matematika, olympiáda, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V březnu se uskuteční celostátní kolo 73. ročníku Matematické olympiády  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.