Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Do českobudějovických škol v září nastoupí 1072 prvňáků, podobně jako loni

Do prvních tříd českobudějovických základních škol by mělo v září nastoupit 1072 dětí. Je to přibližně stejně, jako tomu bylo v minulých letech. Nejvíce jich nastoupí do základní školy Nerudova, která přijala do prvních tříd 114 žáků.

„Nikde jsme nemuseli losovat o umístění dětí," uvedla primátorka Dagmar Škodová parmová (ODS) během dnešního jednání zastupitelstva. K zápisům, které se konaly 4. a 5. dubna dorazilo 1186 dětí, z nichž 48 nebylo z různých důvodů přijato. Kapacita míst v prvních třídách ve školách zřizovaných městem je 1129. Odklad letos obdrželo 181 dětí. Do prvních tříd v září nastoupí 231 žáků, kteří dostali odklad loni. České Budějovice zřizují 16 základních škol.

Nejméně prvňáků bude v září v základní škole T. G. Masaryka na Rudolfovské třídě, kam nastoupí deset dětí. Mezi rodiči není dlouhodobě velký zájem o základní školu Nová. V její spádové oblasti magistrát eviduje 139 potenciálních žáků prvních tříd, ale žádost si podalo jen 59 dětí a nastoupí jich 33. „Největší procento rodičů se bojí přestupu na naši druhostupňovou školu, kterou je právě základní škola Nová," uvedl Zdeněk Špaček, ředitel školy T. G. Masaryka, kde mohou děti chodit jen od první do páté třídy.

Naopak velký zájem je tradičně o základní školu Matice školské. O 65 volných míst usilovalo 110 dětí. Školu preferuje také obec Doudleby, kde mají jen první stupeň a děti pak od páté třídy navštěvují základní školu J. Š. Baara. „Ale nemůžeme obci Doudleby vyhovět. Není technicky možné, aby děti z Doudleb chodily do Matice školské," uvedla dnes primátorka.

Na školách v Českých Budějovicích je nyní 524 dětí z Ukrajiny, které s rodinami přišly do České republiky kvůli válečnému konfliktu. Základní škola Máj II pro ně navíc nabízí doučování českého jazyka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, správa, České Budějovice, základní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do českobudějovických škol v září nastoupí 1072 prvňáků, podobně jako loni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.